Workshop "Samenwerken binnen de regio" - 2 december 2014

Hieronder het verslag van deze workshop, o.a. over "verbinders" "vernieuwers" en "versterkers", door Vera Brons van Afdeling Oosterhout-Rondom.

Verslag workshop "Samenwerken binnen de regio"  d.d.  02-12-2014

 Van de afdelingen  binnen regio Dongemond  waren diverse bestuursleden afgevaardigd. We waren met 14 deelnemers.  Helaas waren er afmeldingen en kwamen sommigen niet opdagen. Peter hield een welkomstwoordje, waarin hij burenhulp als metafoor aanhaalde en er was gebak.  Eigenlijk zou je net als goede buren ook onze  samenwerking als zodanig kunnen zien. De cursusleidster Ellen Joormann liet ons eerst een kennismakingsronde doen, waarna we het doel van samenwerking binnen de regio gingen bespreken. Het is niet vanzelfsprekend dat samenwerking gebeurt. Men moet het nut ervan inzien, het moet iets toevoegen, opleveren. Hierbij gaat het o.a. over gebruik maken van elkaars kwaliteiten, niet opnieuw het wiel uitvinden, elkaar adviseren, helpen in geval van nood.

Wat is de kracht van de regio, kunnen wij de visie van De Zonnebloem uitdragen? Doen we dit op dezelfde wijze of mogen er  verschillen zijn? Bijvoorbeeld alleen mensen met een fysieke beperking aannemen. Ook als mensen in een verzorgingshuis worden opgenomen, mogen zij dan wel of niet bij De Zonnebloem blijven?

Wat verwachten wij van het regionaal bestuur en wat verwacht het bestuur van ons?

Welke hulpmiddelen hebben we ter beschikking om beter met elkaar te communiceren, gebruiken we daar de site van De Zonnebloem voor ?  Hier kunnen wij onze activiteiten beschrijven, aankondigen en evt. een oproep doen m.b.t. ondersteuning. Ook t.a.v. de zonnedagwens kunnen wij buiten de plaats kijken of mensen willen aansluiten.

 Het proces om tot een betere samenwerking te komen is misschien nog leerzamer en  belangrijker dan het doel.  Als bestuur zal je de  medewerkers mee moeten nemen in dat proces en niet van bovenop opleggen, dat werkt niet.

Aan de hand van oefeningen m.b.t. teamrollen werd duidelijk dat in een team het meest efficiënt is als je verbinders, vernieuwers en versterkers hebt. Verbinders zijn zij die mensen bij elkaar brengen, het proces staat centraal, niet de inhoud en discussie. Vernieuwers gaan op zoek naar nieuwe netwerken, doelgroepen en activiteiten, sterke betrokkenheid bij de missie van de organisatie.  Versterkers zijn meestal langer verbonden met de organisatie en willen dat wat goed gaat behouden en versterken.

 Wat ben jij zelf, wat zijn de leden van je bestuur, hoe zit het met de samenstelling binnen je team van medewerkers? Ideaal is als je van alle drie de rollen een mix hebt binnen het team.  Je hebt ze allemaal nodig.

Verstoringen binnen je team kunnen zijn degenen die hollen, vaak vernieuwers. Degenen die vechten zijn vaak de versterkers en zij staan tegenover de vernieuwers en verbinden niet.

De gezellige leden van het team gaan vooral voor de gezelligheid, komt bij verbinders voor.

Vastgeroeste leden zijn vooral de versterkers en minder de vernieuwers of verbinders.

Aan de hand van casuïstiek is er in kleinere groepen gesproken over mogelijke oplossingen bij de vraagstukken in de praktijk. Hierbij werd duidelijk dat het meespeelt of je in een kleine gemeente werkt, of een grotere stad. Ook cultuurverschillen spelen een rol.

 Samenwerken met elkaar levert qua afstand (over het water) soms problemen op; de regio opsplitsen kan een overweging zijn.  Dus wat de ideale regio is moet nog verder worden uitgewerkt. Het verschil tussen de huidige en gewenste situatie levert de vraagstelling op. Vanuit die vraagstelling kan een plan van aanpak worden gemaakt.  Binding is belangrijker dan samenwerken, maar hoe bereik je de binding binnen de regio? De meeste aanwezigen  opperden dat klein bij je eigen afdeling (de basis) beginnen en dan van lieverlee elkaar erbij betrekken het beste is.  Dan pas kun je een stevig huis in je regio bouwen. Alle veranderingen hoef je niet tegelijkertijd in te voeren, kies daarin zorgvuldig en wat bij jouw afdeling, medewerkers past.

Al met al, de workshop was Inspirerend genoeg om binnen je eigen afdeling en binnen de regio je te bezinnen op de toekomst.

 

Jan van Vessem

06-57982352
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Kunst en cultuur
  • Creatieve workshops
  • Bezoekwerk
  • Evenementen en festivals