Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
We zijn druk bezig met het verbeteren van onze site. Tot we klaar zijn, zul je nog pagina's met oude styling tegenkomen. Excuus voor eventueel ongemak.

Terug naar de schoolbanken

20190413124218jpg

Ruim tien leergierige Zonnebloem-gasten meldden zich voor een viertal colleges over de oude Romeinen. De colleges - van elk 1 uur - werden gegeven op zaterdagochtenden in wijkcentrum de Fjord

De colleges waren georganiseerd door de Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Deze stichting organiseert colleges voor senioren die gegeven worden door studenten. Bij ons gebeurde dit door Melle, een enthousiaste 18-jarige eerste jaar student Geschiedenis. Hij slaagde erin om in 4 uur tijd veel kennis over te dragen over de ontwikkeling en ondergang van het Romeinse rijk. Ook liet hij Romeinse goden, monsters en kunst zien.

Alle colleges werden afgesloten met een lekker broodje; zo wil je nog wel vaker iets horen en zien over interessante onderwerpen waar je vroeger weinig of niets over hebt opgestoken! Voor herhaling vatbaar dus.

Zelf nog wat verder verdiepen kan, met deze tips van Melle:

Moderne boeken over de Oudheid en de Romeinen

 • Geschiedenis
  • J. de Blois & Bert van der Spek, Een kennismaking met de oude wereld. Coutinho
  • Anton van Hooff, Klassiek: geschiedenis van de Grieks-Romeinse wereld. Ambo
  • A. van Es, De Romeinen in Nederland. Het Spectrum.
  • Mary Beard, SPQR: een geschiedenis van het Romeinse Rijk. Atheneaeum - Polak & van Gennep.
 • Mythologie
  • Stephen Fry, Mythos: de Griekse mythen herverteld. Thomas Rap
  • Stephen Fry, Helden: de grote avonturen uit de Griekse mythologie. Thomas Rap

Tv-series

 • I, Claudius
  • Engelse historische comedy uit 1976
  • Verkrijgbaar op DVD
 • Welkom bij de Romeinen
  • Historische comedy
  • Te zien op uitzending gemist

Films

 • Spartacus (1960)
  • Verfilming van de slavenopstand van Spartacus in 71 v. Chr.
 • Ben Hur (1959)
  • Fictief verhaal van een Joodse prins die als slaaf naar Rome wordt vervoerd.
 • Gladiator (2000)
  • Fictief verhaal van een voormalig Romeins generaal die wordt verraden door keizer Commodus.

 

Donna Meerveld

023-8111114
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

 • Uit eten/terrasje pakken
 • Kunst en cultuur
 • Creatieve workshops
 • Buitenactiviteiten
 • Bezoekwerk