Coronavirus

Onderstaand artikel is met dank aan de ANBO overgenomen.

Veel gestelde vragen i.v.m. het Coronavirus:

Mag ik naar buiten?

Ja, dat mag. Maar vermijdt u groepen mensen die dicht op elkaar staan zoals bijvoorbeeld markten. U mag rustig een rondje om lopen of een boodschapje doen in de supermarkt. Maar houdt de richtlijnen van het RIVM aan en houdt 1,5 meter afstand van andere mensen.

Mag ik de hond uitlaten?

Ja, dat mag. U mag rustig een blokje om met de hond. Maar houdt u afstand van andere mensen. Zeker 1,5 meter.

Mag ik op het balkon staan?

Ja, dag mag. Het virus waait niet in de lucht rond maar is overdraagbaar door druppels. Dus hoesten, niezen. Ook handen geven (mensen hoesten of niezen vaak met hand voor de mond) mag niet.

Mag ik de ramen wel openzetten?

Ja, dag mag. Het virus waait niet in de lucht rond maar is overdraagbaar door druppels. Dus hoesten, niezen. Ook handen geven (mensen hoesten of niezen vaak met hand voor de mond) mag niet.

Mag ik op bezoek in het verpleeghuis?

Dat is per verpleeghuis verschillend. Een aantal instellingen is volledig op slot voor bezoek. Een aantal hanteert nog maximaal 1x per dag 1 of 2 mensen op bezoek. Informeert u bij de instelling zelf.

Mag ik bij een oudere op bezoek?

Beperk het bezoek zoveel mogelijk. Als u gaat, ga dan alleen als u zelf helemaal gezond bent. En houdt u zich aan de richtlijnen van het RIVM. Vermijdt fysiek contact, was uw handen goed, nies of hoest in uw elleboog en blijf op 1,5 meter afstand. Als u ook maar enigszins twijfelt omdat u een beetje hoest, ga dan niet.

Mag ik op de kleinkinderen passen omdat mijn kinderen werken bv in de zorg?

Wij raden het u niet aan. Als u op leeftijd bent, bent u nu eenmaal kwetsbaarder dan andere mensen. Vermijdt zoveel mogelijk risico. De scholen zijn op dit moment open voor kinderen van bijvoorbeeld personeel in de zorg, politie, supermarkten etc.

Mogen de kleinkinderen op bezoek komen?

Wij raden het u niet aan. Als u op leeftijd bent, bent u nu eenmaal kwetsbaarder dan andere mensen. Vermijdt zoveel mogelijk risico. Kleine kinderen vertonen weinig tot geen symptomen van het coronavirus maar kunnen u wel aansteken. Neem geen risico.

Ik ben ziek, kwetsbaar of mobiel beperkt. Hoe doe ik nu boodschappen?

Dan kan online als u dit kunt bij de supermarkten. Zij brengen de boodschappen bij u thuis. Heeft u buren, familie of vrienden die dit kunnen doen? Laat hen dan boodschappen doen. Laat de boodschappen in de gang neerzetten en maak het geld over aan degene die voor u boodschapjes heeft gedaan via een bankoverschrijving of laat ze via de app een betaalverzoek sturen.

 

Informatie:

De luisterlijn

Voor een luisterend oor 24/7 te bereiken op:

0900-0767

De Zilverlijn

Voor een regelmatig praatje kunnen mensen bellen om zich aan te melden. De vrijwilligers van de Zilverlijn bellen dan. Dat kan online via een invulformulier of via telefoonnummer:

088-344 2000

Het Rode Kruis

Heeft ook een nummer voor informatie en vragen:

070-44 55 888

 

 

Met dank aan de ANBO voor overname.

 

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Sport en spel
  • Creatieve workshops
  • Winkelen
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken