SAIL in cijfers

SAIL
SAIL Amsterdam is het grootste gratis nautisch spektakel van ons land. Historische schepen van over de hele wereld zetten koers naar de IJhaven en meer dan een miljoen mensen komen kijken. En wist je dat… er maar liefst 43 tall ships komen uit meer dan 18 landen? SAIL in cijfers.

Colombia, Ecuador, India, Sierra Leone, Australië. De schepen die afreizen naar Amsterdam komen van alle uithoeken van de wereld. In totaal 43 tallships en 7 andere bijzondere schepen, afkomstig uit 18 landen van 4 continenten. 

Stuk voor stuk zijn het historische, overweldigende boten die zeker niet de kleinste zijn. De langste tallships zijn afkomstig uit Rusland, met de ‘Statsraad Lehmkuhl’ met een lengte van 118 meter op kop. Gevolgd door vaarreuzen ‘Kruzenshtern’ (114 meter) en ‘Dar Mlodziezy’ (110 meter). Ook Chili is vertegenwoordig in dit rijtje met de Esmeralda van 113 meter.

De SAIL-IN parade wordt dan ook ruim 12 kilometer lang.

Schepen die het misschien niet van hun lengte moeten hebben, springen eruit vanwege hun bijzondere naam. Wat dat je van de Colombiaanse ‘Gloria’, de ‘La Grace’ uit Tsjechië, de ‘Maybe Sailing’ dat vaart onder de Engelse vlag of de ‘White Dolphin’ uit Frankrijk? De bijzondere ‘Tres Hombres’ (drie mannen) slaat op drie vrienden die het schip naar SAIL brengen om aandacht te vragen voor schoner zeetransport. Het is dan ook het enige trans-Atlantische zeilende vrachtschip zonder motor!

Om al deze schepen de besturen, zijn er in totaal ruim 2.500 bemanningsleden aan boord van de schepen. De tallships worden afgemeerd over 4 kilometer kadelengte.