Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Taartfestival der zoete verleidingen

Taart eten voor het goede doel (+ recept!)

08-08-2016

7.000 taartenbakkers en zoetekauwen bezochten dit weekend het Festival der Zoete Verleidingen in Sleen (Drenthe). Met workshops, demonstraties van bekende bakkers en een taartbakwedstrijd een waar bakwalhalla. En dat ook nog eens voor het goede doel.

Voor de vijfde keer werd het festival georganiseerd. “Mensen uit het hele land en zelfs België kwamen er op af", vertelt organisator Anneke Boekee. “Meer dan twintig gepassioneerde bakfanaten deden mee met de taartwedstrijd. De taartpunten hebben we per punt verkocht, waarvan de opbrengst naar de regionale Zonnebloem gaat. De actie bracht 506,20 euro op!”

Recept ‘Nuts about raspberries’

Een van de toppers van de taartbakwedstrijd was de taart ‘Nuts about raspberries’ van de Groningse Miranda: een notentaart met witte chocolademousse, frambozen en zelfgemaakte lange vingers. Lees hieronder hoe je deze uitdagende taart zelf maakt.

Taartfestival der zoete verleidingen

Ingrediënten:

Voor de Pistache Joconde (via gourmetbaking.blogspot.com):
- 90 gram amandelpasta 50%* (of marsepein)
- 38 gram pistachepasta
- 45 gram ei
- 40 gram eigeel
- 25 gram eiwit (a)
- 45 gram maiszetmeel
- 20 gram ongezouten gesmolten boter
- 80 gram eiwit (b)
- 50 gram suiker

Voor de wittechocolademousse (via www.the-cookie-fairy.blogspot.nl):
- 70 gram slagroom (a)
- half vanillestokje
- 25 gram eigeel
- 2 gram gelatineblaadjes
- 100 gram witte chocolade
- 100 gram slagroom (b)

Voor de frambozenmousse (via www.denisem.ca): 
- 1,25 cup frambozenpuree
- 100 gram kristalsuiker
- 3,5 gelatineblaadjes
- 240 ml slagroom

Voor de frambozengelei:
- 150 gram frambozenpuree
- 30 gram suiker
- 2 gram gelatineblaadjes

Voor de savoiardi (lange vingers, via www.aseasyasapplepie.com)
- 3 eieren, gescheiden
- 100 gram kristalsuiker
- een snufje zout
- 2 theelepels verse citroensap
- rasp van 1 citroen
- 65 gram bloem
- 37 gram maiszetmeel
- poedersuiker om te bestuiven

Bereidingswijze:

Pistache Joconde:

1. Verwarm de oven voor op 230 graden.
2. Meng in de kom van de keukenmachine de amandelpasta met de pistachepasta. Voeg het ei, eigeel en eiwit (a) toe en mix tot een dik, lichtgekleurd geheel.
3. Mix in een aparte schone kom het eiwit (b) tot zachte pieken. Voeg de suiker beetje bij beetje toe op een hogere snelheid tot er stijve pieken (meringue) ontstaan.
4. Vouw een beetje van de meringue door het pistachemengsel. Vouw het maiszetmeel hier goed doorheen. Voeg de gesmolten boter toe. Vouw daarna de rest van de meringue erdoor.
5. Giet het mengsel in een springvorm/bakvorm van 16-18 centimeter (iets kleiner dan die voor het opbouwen van de taart). Bak de joconde 5-6 minuten op 230 graden. Laat afkoelen. Pak eventueel goed in met plastic folie en bewaar in de vriezer tot gebruik.

Witte chocolademousse:

1. Week de gelatineblaadjes in een schaaltje water.
2. Zet een steelpan op het vuur en breng de slagroom (a) aan de kook.
3. Klop het eigeel in een aparte kom op met het vanillemerg. Voeg de warme room voorzichtig toe aan het eigeel terwijl je roert. Doe het mengsel terug in de steelpan en verwarm op laag vuur tot het licht indikt. Knijp de gelatine uit en roer door het roommengsel. Voeg de witte chocolade toe tot alles is gesmolten. Laat afkoelen.
4. Klop de slagroom (b) op en vouw hier de witte chocolade door. Giet het mengsel in een springvorm van 16-18 centimeter (gebruik dezelfde als waar je de pistache joconde in hebt gebakken) en zet het zes uur in de vriezer.

Frambozenmousse:

1. Week de gelatine in een kopje water.
2. Zet een steelpan op het vuur. Verwarm de suiker met de frambozenpuree tot de suiker is opgelost. Los de gelatineblaadjes hierin op. Laat afkoelen.
3. Klop de slagroom op. Vouw de slagroom door de afgekoelde frambozenpuree.

Frambozengelei:

1. Week de gelatine in een kopje water.
2. Verwarm de helft van de frambozenpuree met de suiker in een steelpan. Los de gelatine op in het warme mengsel.
3. Voeg de rest van de koude frambozenpuree toe en meng goed door elkaar.

Lange vingers:

1. Verwarm de oven tot 180 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Bereid een spuitzak voor met 1,5 cm tip.
2. Klop de eiwitten in een kom op met 50 gram suiker en 1 theelepel citroensap totdat er stijve pieken vormen.
3. Klop in een andere kom de eigelen met de resterende suiker, 1 theelepel citroensap en de zout tot een dik, lichtgeel mengsel.
4. Zeef de bloem en maiszetmeel (a) meerdere keren boven een kom. Zeef de bloem daarna nog een keer boven de eigelen. Vouw het voorzichtig door elkaar met een siliconen spatel tot een glad mengsel. Roer de eiwitten voorzichtig door het bloemmengsel.
5. Doe de helft van het mengsel in de spuitzak en spuit lijntjes van ongeveer 10 centimeter lang. Herhaal dit met de andere helft van het mengsel. Bestrooi de koekjes met poedersuiker. Laat ze 5 minuten rusten en strooi er dan nog wat poedersuiker overheen.
6. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten totdat ze een lichtbruine kleur hebben. Laat de koekjes een paar minuten afkoelen en haal ze met een spatel van het bakpapier, terwijl ze nog een beetje warm zijn.

Opbouw en afwerking:

1. Smeer de pistache joconde in met een simpele suikersiroop (20 gram suiker, 15 gram water laten koken en afkoelen.
2. Bouw de cake op in een springvorm of bakring van 20 cm. Plaats bakpapier of (bij voorkeur) acetaatfolie op de bodem en randen. Bouw de cake ‘op de kop’ op. Begin met een laag frambozenmousse. Leg de chocolademousse in het midden en spuit hier frambozenmousse om- en overheen, bijna tot aan de bovenkant. Leg de pistache joconde bovenop en druk zacht naar beneden zodat gelijk ligt aan de mousse.
3. Zet een nacht in de vriezer en haal het dan uit de vorm (de onderkant is nu de bovenkant).
4. Smeer de frambozengelei op de bovenkant en decoreer de zijkanten van de taart met de lange vingers. Leg een randje frambozen bovenop (als de lange vingers niet blijven plakken, plak ze dan vast met wat gesmolten, afgekoelde, witte chocolade).