Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
stock-stoel voor stockfotografie en beeldtaal en beeldvorming rondom rolstoelgebruikers en rolstoelfoto's

Stock-Stoel wil meer kloppende rolstoelfoto's

07-03-2017

Artikelen worden vaak ‘opgeleukt’ met algemene foto’s die bij het verhaal passen. Maar in het geval van rolstoelen kloppen die plaatjes vaak niet, constateren Jiska, Eelco en Zarah. Met het project Stock-Stoel willen ze daar iets aan doen! Help je ze mee?

 

Tegen welk probleem strijdt Stock-Stoel?

“Als er in de media gesproken wordt over een thema dat te maken heeft met handicaps, rolstoelen of beperkingen, wordt er vaak een stockfoto bijgeplaatst. Dat is een algemene foto die redacties eenmalig aankopen uit een beeldbank. Als je door bijvoorbeeld Twitter scrolt, kom je ze vaak tegen. Helaas stroken de foto’s van rolstoelen vaak niet met de werkelijkheid óf ze worden verkeerd gebruikt.”

 

Wat is er mis met bestaande stockfotografie van mensen in rolstoelen?

“Er is allereerst weinig stockfotografie van rolstoelen. Maar áls je ze al vindt, staan er vaak ziekenhuisrolstoelen op de foto. Je kent ze wel, die opvouwbare oncomfortabele rolstoelen die je in het ziekenhuis kunt lenen. Te breed, de wielen ver naar achter en voetensteunen die totaal geen steun bieden. Als er een model in de rolstoel zit, kun je zien dat het niet zijn of haar eigen rolstoel is. Sterker nog, het model maakt in het echte leven waarschijnlijk helemaal geen gebruik van een rolstoel.”

 

Waarom is een ziekenhuisrolstoel zo erg?

“Omdat het niet strookt met de werkelijkheid, waardoor rolstoelgebruikers zich niet gerepresenteerd  voelen. Hun rolstoel ziet er namelijk niet zo uit. Ik maak zelf gebruik van een rolstoel en dat is echt niet te vergelijken. Daarnaast beïnvloeden deze foto’s onbewust de beeldvorming van lezers. Je ziet zoveel stockfoto’s op een dag! Daardoor associeer je de onhandigheid van een ziekenhuisrolstoel – want veel mensen hebben wel eens met zo’n ding lopen tobben – met een ‘echte’ rolstoel van een rolstoelgebruiker. Maar dat is heel wat anders! Dat zijn rolstoelen op maat, waarmee de gebruiker mobiel en zelfstandig is.”

 

Welke foto’s zouden jullie graag zien?  

“Foto’s van echte rolstoelgebruikers in hun eigen handbewogen of elektrische rolstoel. Waarbij de rolstoel eigenlijk maar bijzaak is. Ook als dat een elektrische rolstoel is, want die stockfoto’s zijn al helemaal schaars!”

 

Hoe gaan jullie deze stockfotografie realiseren?

“Het plan is om modellen en fotografen te vinden die dit belang ook inzien en ons willen helpen. Wij koppelen die aan elkaar, waarna ze samen mooie foto’s gaan maken. Wij gaan die foto's vervolgens aanbieden aan bestaande beeldbanken. We zijn net gestart en zijn dus nog volop op zoek naar mensen die dit leuk vinden om te doen!”

 

Is een beeldbank vol juiste rolstoelstockfotografie het einddoel?

“Het is een superbegin! Maar het gaat om het grotere geheel: zo willen we dat bijvoorbeeld redacties zich bewuster zijn van de keuze voor rolstoelfoto’s. Ik lees in gewaardeerde kranten ook verhalen over psychische aandoeningen of depressies en dan wordt er een foto van een lege rolstoel bij geplaatst! Alsof dat altijd maar past, zodra het woord ‘beperking’ valt. Dat voedt de gedachte dat mensen in een rolstoel ook mentaal iets mankeren. Daar moeten we vanaf. Om dat te stimuleren willen we in de toekomst ook meer stockfoto’s die passen bij onzichtbare beperkingen. Want een depressie is toch echt wat anders dan niet kunnen lopen.”

 

Naast modellen en fotografen kan Stock-Stoel ook nog hulp van juridisch/financieel adviseurs en grafisch vormgevers gebruiken. Wil je je aanmelden of meer informatie? Ga naar stock-stoel.nl