Zonnebloem juicht plan minister De Jonge toe
Vrijwilligersorganisatie doet 1,2 miljoen huisbezoeken tegen sociaal isolement
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid en Welzijn) presenteert zijn plan ‘Eén tegen eenzaamheid’. Hij opteert voor het jaarlijks bezoeken van ouderen om eenzaamheid op te sporen. Voor de Zonnebloem kan er geen aandacht genoeg zijn voor het aan huis bezoeken van mensen in een kwetsbare situatie. De vrijwilligersorganisatie komt jaarlijks 1,2 miljoen keer over de vloer bij mensen met een lichamelijke beperking. “Het nut en de noodzaak is ongekend. Hiermee doorbreken onze vrijwilligers sociaal isolement en is het mogelijk om mensen die veel aan huis gebonden zijn even iets anders te laten ervaren”, weet Marc Damen, directeur van Nationale Vereniging de Zonnebloem.
Schrikbarend
Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de Nederlanders met een zware lichamelijke beperking vaker thuis blijft dan hen lief is. “Ik vind dat percentage schrikbarend”, vertelt Damen. “Maar wanneer iemand zijn leven doorbrengt in bijvoorbeeld een rolstoel, ziet zijn wereld er vaak anders uit. ‘Even’ de deur uit gaan, is minder vanzelfsprekend. Dat komt door praktische zaken of door de zorg die iemand nodig heeft. Dan is het prettig dat iemand regelmatig bezoek krijgt. Onze 40.000 vrijwilligers bewijzen iedere dag dat er zoveel meer kan dan je denkt.”
Vriendschappen
De Zonnebloem is vooral bekend van de vele dagjes uit en aangepaste vakanties voor mensen met een lichamelijke beperking. Al 70 jaar is het bezoeken van 58.000 mensen aan huis het hart van het Zonnebloemwerk. De vereniging is met 1.100 lokale afdelingen actief in vrijwel elke wijk, dorp en stad in Nederland. De Zonnebloemvrijwilligers gaan dan ook op huisbezoek bij hun wijk- of plaatsgenoten. Dat varieert van een gezellig kopje koffie drinken tot een wandeling maken. Damen: “Ook komt het voor dat onze vrijwilligers met de persoon die ze regelmatig bezoeken samen een hobby oppakken, naar de film gaan of winkelen. Er ontstonden al vele vriendschappen.”