Zonnebloem test 29 vrijetijdslocaties in één week

Ook de Zonnebloem doet mee aan de Week van de Toegankelijkheid
De Zonnebloem test in de landelijke Week van de Toegankelijkheid 29 vrijetijdslocaties op hun toegankelijkheid voor mensen met een lichamelijke beperking. Van maandag 1 oktober tot zaterdag 6 oktober gaan in totaal 2.000 rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers met 2.000 Zonnebloemvrijwilligers naar onder meer attractieparken, bioscopen, dierentuinen en musea.

Testdagen

Ruim 500 rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers testen en beoordelen in de Week van de Toegankelijkheid 16 attractieparken, dierentuinen en musea. Van Wildlands en de Efteling tot het Rijksmuseum en Madurodam. Aan de Zonnebloem Testdagen doen tientallen lokale afdelingen van de vrijwilligersorganisatie mee. De deelnemers aan de testdagen vullen na afloop een kort vragenlijst in. Op basis daarvan kan de Zonnebloem de directies van de vrijetijdslocaties adviseren over wat beter kan. 

Bioscoopdag

Zo’n 2.000 mensen met een lichamelijke beperking testen op woensdag 3 oktober 13 bioscopen van Kinepolis. De testers gaan met 1.000 vrijwilligers van lokale Zonnebloemafdelingen naar de Nederlandse film ‘Bankier van het Verzet’. Tijdens het bioscoopuitje test de groep de toegankelijkheid van de bioscopen. 

Thuisblijvers

In de Week van de Toegankelijkheid is er in heel Nederland aandacht voor toegankelijk recreëren. Een dagje eropuit is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo’n 1,4 miljoen Nederlanders hebben een lichamelijke beperking. 19 procent geeft in een recent onderzoek aan vaker thuis te blijven dan hen lief is. Een dagje naar de dierentuin of het museum is voor deze 266.000 mensen minder vanzelfsprekend. Vaak is de informatie op de website onvolledig. Of zijn faciliteiten, zoals invalidentoiletten en rolstoelpaden, onvoldoende aanwezig. Of ze voldoen niet aan de juiste afmetingen. Of bijvoorbeeld kaartjesautomaten zijn te hoog voor rolstoelgebruikers. 

Onbeperkt Eropuit

De Zonnebloem zet met haar project Onbeperkt Eropuit haar kennis en ervaring in om de vrijetijdssector kennis en inzicht te geven op het gebied van toegankelijkheid. Inmiddels testte de Zonnebloem al 18 van de meest bezochte Nederlandse vrijetijdslocaties. Ruim 750 ‘mystery guests’ (rollator-, rolstoel- en scootmobielgebruikers) testen vrijetijdslocaties in de praktijk. Ook doet de Zonnebloem technische keuringen van faciliteiten. Op basis van de uitkomsten adviseert de Zonnebloem de vrijetijdslocaties over wat beter kan.

Workshops

Daarnaast biedt de Zonnebloem workshops aan medewerkers met een publieksfunctie. Daarin staat kennis over de doelgroep centraal.
Marc Damen, directeur Nationale Vereniging de Zonnebloem: “Qua toegankelijkheid loopt Nederland achter op de ons omringende landen. Maar juist toegankelijkheid is voor iedereen een voorwaarde om er onbezorgd op uit te kunnen gaan. Alle vrijetijdslocaties geven aan dat zij graag voor iedereen toegankelijk willen zijn. De Zonnebloem geeft hen de kennis en inzichten daarvoor. Hierdoor kunnen ook mensen met een lichamelijke beperking mee doen aan de maatschappij. Dat is zoals het hoort.”