Staatssecretaris VWS Vicky Maeijer bezoekt Zonnebloem Limburg
Staatssecretaris Vicky Maeijer van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bracht op woensdag 13 november een werkbezoek aan de Limburgse tak van de 75-jarige vrijwilligersorganisatie Nationale Vereniging de Zonnebloem. De bewindsvrouw nam een kijkje bij een filmmiddag voor circa 100 Limburgse Zonnebloemdeelnemers en -vrijwilligers in het Limburgs Museum in Venlo. In de pauze sprak ze met deelnemers en vrijwilligers over het belang van het Zonnebloemwerk voor mensen met een lichamelijke beperking in Limburg. Volgens Maeijer is er “nog een wereld te winnen als het om de toegankelijkheid in Nederland gaat”.
Maeijer gaf tijdens het werkbezoek aan de Limburgse tak van de 75-jarige Zonnebloem aan onder de indruk te zijn van en veel waardering te hebben voor het werk van de ruim 29.000 Zonnebloemvrijwilligers voor mensen met een lichamelijke beperking. In aanloop naar het Tweede Kamerdebat over opvolging van de aanbevelingen van het VN-comité voor de Rechten van Personen met een Handicap, op 3 december, was de staatssecretaris voor Langdurige en Maatschappelijke Zorg vooral ook benieuwd naar waar de doelgroep van de Zonnebloem tegenaan loopt.
Mee kunnen doen
“Wat moet er in jullie ogen gebeuren om de samenleving inclusiever te maken?”, vroeg Maeijer aan de Limburgse Zonnebloembestuurders Bob Hugens en Berry van der Donk, Nationaal Zonnebloembestuurslid Mireille Vaal en plaatsvervangend Zonnebloemdirecteur Marcel van der Kaa. “Mensen moeten mee kunnen doen in alle vormen van de samenleving”, hielden zij de staatssecretaris eensgezind voor. “Als mensen met een lichamelijke beperking niet zeker weten of iets toegankelijk is, blijven zij thuis. En dat gebeurt helaas nog veel te vaak. De realiteit is dat we in Nederland ver achterlopen als het om toegankelijkheid gaat. Er is vooral behoefte aan duidelijke landelijke normen en aan een andere mindset.”
Belevingspak
“We hebben nog een wereld te winnen op het gebied van toegankelijkheid als ik dat zo hoor”, was de conclusie van Maeijer. Dat beeld werd versterkt door de gesprekjes die de staatssecretaris in de pauze voerde met enkele deelnemers aan de door de Zonnebloem georganiseerde filmmiddag in het Limburgs Museum in Venlo. Ze stak daarbij ook zelf de handen uit de mouwen en hielp de Zonnebloemvrijwilligers mee om de lunch te serveren aan deelnemers die niet zelf langs het buffet konden gaan. Tot slot sprak de staatsecretaris van Langdurige en Maatschappelijke Zorg de intentie uit om samen met haar team een belevingsworkshop van de Zonnebloem te gaan volgen. Deelnemers aan deze workshop kruipen in een rolstoel of in een speciaal ‘belevingspak’ om zelf te ervaren hoe het is om met een beperking door het leven te gaan.
75 jaar Zonnebloem
De Zonnebloem bestaat 75 jaar en zet zich dus al driekwart eeuw in voor een samenleving, waaraan mensen met een lichamelijke beperking zorgeloos en vanzelfsprekend deel kunnen nemen. Zo leggen de 29.000 Zonnebloemvrijwilligers huisbezoeken af en organiseren ze uitjes en vakanties. Daarnaast brengt de organisatie de (on)toegankelijkheid van Nederland onder de aandacht en maakt ze vrijetijdslocaties beter toegankelijk. Ook biedt ze passend betaalbaar vervoer met Zonnebloemauto’s en -fietsen. In Limburg zijn 151 lokale afdelingen en ruim 2.700 vrijwilligers bij de Zonnebloem actief voor in totaal 10.000 deelnemers.
Noot voor de redactie
Neem voor meer informatie over het bezoek van de staatssecretaris contact op met Bob Hugens via bob.hugens@gmal.com of (06) 275 041 97.