Werving donateurs
Het hele jaar door vragen wij op verschillende manieren aan mensen om donateur te worden. We vertellen via diverse kanalen over het werk en het belang van de Zonnebloem. De werving van donateurs gaat via campagnes. Deze campagnes gebeuren online, per e-mail, per post, maar ook via de telefoon en langs de deuren.
Loterij
De Zonnebloem heeft geen landelijke collecteweek maar wel een eigen loterij. Onze vrijwilligers verkopen deze loten. Dat kan bij u aan de deur zijn, of op een braderie. In de periode april tot september vinden verschillende lotenacties plaats. Elke afdeling geeft hier zelf invulling aan.
Zelf aanmelden als donateur
Wilt u donateur worden en zo écht het verschil maken voor mensen met een lichamelijke beperking? Fantastisch! Meld u direct aan als donateur.
Huis-aan-huis werving
Huis-aan-huis wervingscampagnes vinden plaats door heel Nederland en met een professioneel bureau. De wervers gaan tussen 10.00 en 21.00 uur langs de deuren. Op zondagen en officiële feestdagen vindt er geen werving aan de deur plaats. Een actuele planning van het wervingsgebied is terug te vinden op www.geefgerust.nl of via 020-2157377 (ma t/m za 09.00-21.00 uur).
Donateurswervers van de Zonnebloem zijn altijd herkenbaar aan drie dingen:
- een geldig legitimatiebewijs
- een grijze jas of wit hesje met het Zonnebloemlogo
- een Zonnebloem keycord
Veelgestelde vragen over huis-aan-huis werving
Waarom maakt de Zonnebloem gebruik van huis-aan-huis werving?
Huis-aan-huis werving is een belangrijke manier om nieuwe structurele donateurs te werven. Donateurs die meerdere jaren donateur blijven, dragen bij aan de continuïteit van het werk van de Zonnebloem. Zo is het mogelijk om langlopende projecten of wetenschappelijk onderzoek te kunnen (blijven) financieren. Bovendien is persoonlijk contact voor de Zonnebloem heel belangrijk om ons verhaal te kunnen vertellen. Huis-aan-huis werving gaat dan ook altijd samen met voorlichting over onze missie.
Is huis-aan-huis werving belangrijk voor de Zonnebloem?
De Zonnebloem gebruikt verschillende methoden om donateurs te benaderen. Via post, online, telefoon, acties op tv en radio en advertenties. Maar als het gaat om de werving van nieuwe structurele donateurs is huis-aan-huis werving één van onze belangrijkste methoden. Dit komt door het persoonlijke contact aan de deur, waarbij er de mogelijkheid is om het verhaal van de Zonnebloem te vertellen.
Is huis-aan-huis werving een efficiënte methode?
Het merendeel van de geworven donateurs via huis-aan-huis werving blijft vele jaren geven aan de Zonnebloem. Er zijn ook donateurs die na een paar maanden of een jaar weer opzeggen. Je kunt je als donateur om verschillende redenen bedenken, daar hebben we geen invloed op. Soms blijven donateurs, als ze hebben opgezegd, op een andere manier betrokken bij onze vereniging. Bijvoorbeeld als vrijwilliger, deelnemer of als erflater. Fantastisch, toch? Zolang huis-aan-huis werving voldoende oplevert, blijven we deze methode inzetten.
Waarom vraagt de Zonnebloem om steun?
De Zonnebloem verrijkt het leven van mensen met een lichamelijke beperking en dat van haar vrijwilligers door sociale en recreatieve activiteiten mogelijk te maken. Dit kan niet zonder de financiële steun van donateurs. Gelukkig steunt driekwart van de Nederlanders een goed doel (bron: Geven in Nederland, 2024). Maar dat betekent niet dat zij zich uit zichzelf aanmelden. Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om te doneren als ze hier persoonlijk voor benaderd worden. Op zo’n moment denken mensen na of ze het belangrijk vinden bij te dragen aan een betere wereld.
Hoe wordt de kwaliteit van de huis-aan-huis werving bewaakt?
Stichting Regulering Huis-aan-huis Werving bewaakt de kwaliteit van de huis-aan-huis werving in Nederland. Ook is er een landelijk rooster dat de huis-aan-huis werving reguleert en limiteert. Met andere worden: het voorkomt dat mensen te vaak wervers aan de deur krijgen. Alle huis-aan-huis wervers werken volgens een gedragscode en krijgen training. Daarnaast maken we zelf goede afspraken met onze wervingsbureaus. Zo zorgen we ervoor dat het verhaal van de Zonnebloem op de juiste manier vertelt wordt. Al onze wervers hebben een geldig legitimatiebewijs op zak en dragen herkenbare Zonnebloemkleding (een grijze jas of een wit hesje met Zonnebloemlogo en een Zonnebloem key cord).
De Zonnebloem belt nieuw geworven donateurs om ze welkom te heten. Dat is ook een moment om te vernemen hoe ze de huis-aan-huis werving ervaren hebben. Als er wellicht zaken niet goed zijn gegaan of als onprettig zijn ervaren, dan koppelen we dit terug naar het wervingsbureau. Zo voorkomen we dat het nogmaals gebeurt.
Hoe zit het met de kosten van huis-aan-huis werving?
Fondsenwerving loont, maar kost ook geld. Dat geldt voor alle wervingsmethoden (post, telefoon, evenementen, tv/radio, online, etc.). Huis-aan-huis werving zien we als een investering in de continuïteit van het werk van de Zonnebloem. We kijken vooral naar wat de methode oplevert voor de langere termijn. Zolang huis-aan-huis werving voldoende oplevert, blijven we de methode inzetten.
Hoe wordt er omgegaan met klachten?
De Zonnebloem neemt elke klacht serieus. Gesprekken aan de deur moeten positief en prettig zijn. De eerste vraag moet ook altijd zijn of het gesprek gelegen komt. Er zijn afspraken gemaakt met de wervingsbureaus over de afhandeling van klachten. Indien nodig, wordt de desbetreffende werver aangesproken en/of volgen er maatregelen. Klachten kunnen ook ingediend worden bij de Reclame Code Commissie en toezichthouder CBF.