Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Stadswandeling Haarlem

Corrie ten Boomhuis, hier konden vroeger veel mensen schuilen; ook achter een smalle ruimte achter een valse muur in de slaapkamer. Wanneer het veilig was, had ze het klokje naar buiten staan

Stadswandeling Haarlem
Om 12:00 uur verzamelden de vrijwilligers en 3 medewerkers van Randstad en Marc Damen; al snel kwamen we er achter dat de afgesproken plek toch niet heel handig was, aangezien de gemeente Haarlem besloten had om de parkeerplaats op te heffen voor auto’s per 1 juli. Een vrijwilliger parkeerde daar wel, aangezien in de ochtend nog de paaltjes naar beneden waren.

Tijdens het verzamelen van de gasten, kwam er een klein buitje over ons heen, dus maar even schuilen. Adri had voor ons een sponsor geregeld, te weten “Brasserie van Beinum”. We verwachtten ons om 13:00 uur voor een heerlijk kop koffie/thee of ander drankje en een heerlijk appelgebakje.

Om 14:00 uur kwam Loredana van Cicerones voor de stadswandeling. We hebben eerst even een rustig plekje opgezocht, zodat ze zich kon voorstellen en haar verhaal kon beginnen. Ze liet eerst een kaart zien van 1574, daarop is te zien dat Noord-Holland nog veel uit water bestaat. Daarna vertelde ze over het verhaal van Haarlem, dat ze omsingeld waren door de Spanjaarden en dat ze zich na 7 maanden pas hebben over gegeven.

Verder kwamen we bij de Haarlemse Spaarne. Hier vertelde ze dat waarom er in het verleden veel bier werd gedronken, zowel in de ochtend/middag/avond en zelfs de kinderen. Dit kwam omdat het water niet zuiver was en in het bier alcohol zit wat veilig was om te drinken.
Verder lopend zijn we richting de rosse buurt gegaan van Haarlem. Daarnaast staat een kerk met het beeld van Kortjakje, u weet wel het kinderliedje. Hier hebben we uitleg over gekregen, maar na het horen ervan is het toch niet echt een kinderliedje.

Doorgestoken naar het zwaard van Haarlem, helaas bedekt met doeken in verband met de verbouwing. Daarnaast staat het Oude Vrouwen Gasthuis, althans de poort staat er nog.
Verder gelopen kwamen we langs het Corrie ten Boomhuis, hier konden vroeger veel mensen schuilen; ook achter een smalle ruimte achter een valse muur in de slaapkamer.
Wanneer het veilig was, had ze het klokje naar buiten staan en wanneer het onveilig was draaide ze haar klokje om. Zo wisten de mensen of ze wel of niet naar binnen konden. Dit museum wordt bezocht door veel buitenlanders uit de hele wereld. Het museum is wel alleen te bezoeken op afspraak.

Daarna nog richting het Grote Markt, hier staat een beeld van Laurens Janszoon Coster.
Hij wordt eeuwenlang in Nederland beschouwd als uitvinder van de boekdrukkunst. Tegenwoordig bestaat er grote twijfel aan de historiciteit van het personage Coster en wordt breed aangenomen dat de Duitser Johannes Gutenberg de uitvinder is in Europa van de boekdrukkunst. Alleen omdat de beeldhouder geen goede beeld van hem had heeft hij zijn eigen gezicht gebruikt voor dit standbeeld.

Als afsluiter zijn we terug gegaan naar “Brasserie van Beinum” voor een drankje en een bittergarnituur. Daarna kwamen de taxi’s onze gasten ophalen, waarna we richting huis gingen.

Denise Brune

0651450690
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Sport en spel
  • Kunst en cultuur
  • Creatieve workshops
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken