Verslag van ons bezoek aan de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland-Frankrijk op 10 oktober 2016 in de Amsterdam Arena:

Naast allerlei reguliere activiteiten organiseert De Zonnebloem samen met NUON ook nog eens 25 uitjes per jaar.

Bij deze uitjes begeleiden NUON-vrijwilligers (via de NUON Foundation kunnen NUON-medewerkers zich als vrijwilliger aanmelden) deelnemers

van De Zonnebloem naar bijvoorbeeld een concert, een theatervoorstelling of een pretpark om hen daarmee een onvergetelijke dag te bezorgen.

Deze uitjes worden betaald door NUON vanuit de NUON Foundation.

Dit keer ging het echter niet om zomaar een uitje, maar om een historische WK-kwalificatie wedstrijd voor het WK Voetbal 2018 in Rusland.

Nederland heeft op dat moment een magische reeks van liefst 34 WK-kwalificatie wedstrijden staan, waarin Nederland ongeslagen is!

Hiervan werden zelfs 31 wedstrijden gewonnen en waren er maar 3 wedstrijden die in een gelijkspel eindigden.

Met die 34 achtereenvolgende WK-kwalificatie wedstrijden dat Oranje niet heeft verloren, staat Oranje op een derde plek op de ranglijst.

Spanje staat bovenaan met 56 duels en West-Duitsland staat op een tweede plek met 36 wedstrijden.

Het is dus belangrijk dat Nederland ongeslagen blijft, want dan komen we op 35 ongeslagen wedstrijden en met Luxemburg als volgende tegenstander zit een tweede plek op die ranglijst er dan dik in!

MAAR: Dan moet er dus niet verloren worden van FRANKRIJK. Wel meteen de verliezend finalist van het EK Voetbal 2016!!

Iedereen was rond 19:00 uur al bij de Amsterdam Arena om deze belangrijke wedstrijd mee te maken (de wedstrijd begint pas om 20:45 uur).

De vijf deelnemers van De Zonnebloem Jong Amsterdam (Wendy, Roland, Omar, Erwin en Casper), vier vrijwilligers van NUON en ondergetekende hadden al snel kennis gemaakt met elkaar.

In de Arena kwamen we ook nog twee deelnemers van De Zonnebloem Jong Almere tegen (Ferry en Stephan), wat de feestvreugde nog meer verhoogde.

Wij zaten pal achter het doel, waardoor we voor de wedstrijd wel moesten oppassen voor ballen die langs vlogen.

Oranje was net bij dat doel aan het inschieten en er gingen toch nog wel wat ballen net naast of over het doel, zodat ze bij ons terecht kwamen.

Dit zou toch geen voorteken zijn, want alle ballen moeten natuurlijk IN het doel…..!!

Net voor de wedstrijd zagen we nog een enorm spandoek met daarop een leeuw en de tekst “WIJ ZIJN OP JACHT”.

Iedereen is voorzien van koffie en frisdrank. Dan gaat het bijna beginnen: de ploegen komen het veld op en als eerste wordt de Marseillaise (het Franse volkslied) gespeeld en daarna uiteraard het Wilhelmus. Dan het fluitsignaal en ja hoor: de wedstrijd is begonnen!

Keeper Maarten Stekelenburg staat vlak voor ons in het doel, dus we hopen deze 45 minuten eigenlijk geen doelpunten voor onze neus te zien.

Frankrijk begint echter wel sterk. In de 30e minuut een hard afstandschot van bijna 30 meter afstand door Paul Pogba en Frankrijk staat voor met 0-1.

In de 40e minuut wordt Nederland een strafschop onthouden, want het was duidelijk een handsbal in het strafschopgebied.

Dus helaas gaan we met een stand van 0-1 de rust in.

Tijd voor wat frisdrank, chips, chocoladerepen en broodjes UNOX (of moeten we nu broodjes NUON zeggen?).

De tweede helft begint. Tot aan de laatste minuut blijft het spannend. Nederland wil toch in elk geval niet verliezen (zie ook het begin van dit verslag) en dringt aan.

Maar na de volle 90 minuten en nog eens 3 minuten extra wordt er afgefloten. We zien geen doelpunten meer en Nederland verliest helaas met 0-1…..

Daarmee zakt Nederland naar de derde plaats in WK-kwalificatie Groep A achter Frankrijk en Zweden.

Alleen de 8 beste nummers 2 van de 9 Groepen mogen strijden om 4 tickets naar het WK Voetbal in Rusland.

Bij volgende wedstrijden moeten we onze jongens dus nóg harder aanmoedigen.

Maar ondanks de nederlaag was het tóch een erg geslaagde avond.

Nog even met z’n allen poseren voor een groepsfoto en daarna gaat iedereen weer per auto, trein, taxi en fiets naar huis.

Bij deze worden de NUON Foundation en de NUON-vrijwilligers heel hartelijk bedankt voor deze onvergetelijke en ook historische voetbalavond.