EEN MIDDAG OP STAP MET DE ZONNEBLOEM

Zonnebloem afdeling

Mevrouw Ank Veerkamp en haar man zijn al jaren gast bij De Zonnebloem. Zowel zij als haar man kunnen nog maar moeilijk zonder hulp de deur uit voor een leuk uitje.

De Zonnebloem afdeling Maarssen organiseert regelmatig activiteiten voor de deelnemers. Dat kunnen gezellige middagen zijn met muziek, een dagtocht naar bijvoorbeeld het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur of De Keukenhof, maar het kan ook dichter bij huis. Onlangs gingen 12 deelnemers en 8 vrijwilligers naar Leidsche Rijn om daar een kijkje te nemen in het museum dat gebouwd is rondom het Romeinse schip dat enkele jaren geleden daar gevonden werd.

Mevrouw Ank Veerkamp en haar man zijn al jaren gast bij De Zonnebloem. Zowel zij als haar man kunnen nog maar moeilijk zonder hulp de deur uit voor een leuk uitje. Ze waren dan ook heel blij dat ze werden uitgenodigd voor dit uitstapje naar Castellum Hoge Woerd. Mevrouw Veerkamp schreef een verslag.

 

“Vrijdag 2 september 2016, verzamelen bij Safari in Bisonspoor.

De Rode Kruis bus staat klaar om ons met rollator en rolstoel weg te brengen naar Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Een prachtig hypermodern museum in het groene hart van Nederland. Traditiegetrouw bij aankomst eerst koffie met iets lekkers, dit keer een chocolade brownie. Dan op naar al het moois dat dit museum te bieden heeft. Allereerst zagen we twee levensechte Romeins-Bataafse vrouwen die vol verbazing kijken naar de propeller van een Juncker gevechtsvliegtuig, dat neergehaald is in de Tweede Wereldoorlog. Dan een schip uit de Romeinse tijd. In dit geval een vrachtschip met aan boord allerlei werktuigen zoals zagen, trekzagen, hamers, beitels en zelfs nagels (spijkers), die in de jaren dertig van de vorige eeuw ook nog werden gebruikt. Het schip met inhoud stamt uit ongeveer 5 jaar na Christus. De gids vertelde over het land tussen de Rijnen, de Oude Rijn en Neder-Rijn, de Rijn en zelfs de Leidsche Rijn, die overigens geen rivier was maar een gegraven water als verbinding.

Het Castellum was een fort, waarin ongeveer 500 mensen woonden, met stallen voor vee en paarden. Langs de rivier was de grens. Langs deze grens, de Limes, bevonden zich op verschillende afstanden meer van  dergelijke Castellums. Deze bij De Meern is dus bewaard gebleven. In de stallen is er een tentoonstelling over de verschillende tijden: de Romeinse, Middeleeuwse, vroege en late tijd en het heden. Moe maar voldaan verzamelen we weer in het restaurant voor een hapje en een drankje. Het is echt een aanrader om eens naar het museum te gaan met kinderen en kleinkinderen. Het is leuk, leerzaam en niet te vergeten, de entree is gratis. Al met al een leuke middag van De Zonnebloem, met hulp van Rode Kruis bus en de Zonnebloemvrijwilligers. Zonnebloem bedankt, het was fijn.”

Hans de Wit

0346-562051 / 06-53344267
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?