Saskia buiten in haar rolstoel, lachend naar de camera

Mij niet over het hoofd zien?

Doe maar zo!

Saskia: Respecteer elkaar, leer van elkaar

“Ik bezocht laatst met mijn man als mystery guest voor de Zonnebloem een theater. In de pauze ging ik aan de bar in de rolstoel 2 drankjes bestellen. Ze zagen mij heel duidelijk, maar keken als het ware over mij heen. Uiteindelijk ging mijn man maar de bestelling doen. Onder het genot van een glaasje fris, gingen we alvast naar de vragenlijst van de Zonnebloem kijken. Toen men achter de bar opmerkte dat wij die avond hun mystery guests waren, snelden ze naar ons toe om ons tafeltje te poetsen en te vragen of ze nog een drankje konden halen voor ons. Hoe heerlijk is het dan om te zeggen: ‘Nee dankjewel, voor dit onderdeel zijn jullie gezakt vanavond.’

Meestal kan ik vervelende situaties positief benaderen. Ik maak dan bijvoorbeeld een grapje over dat ik mij wat lager begeef dan de persoon achter mij aan wie ze een vraag over mij stellen. Maar natuurlijk zijn er ook momenten dat het mij verdrietig maakt of dat ik mij onbegrepen voel. Dan zeg ik voor de zoveelste keer dat ik wel om hulp vraag als het nodig is. Ik weet dat iedereen dit met liefde voor mij doet, maar soms is het lastig dat ik mijn eigen keuzes niet kan maken. 

Saskia's tips:

  • Maak lichamelijke beperkingen en hoe we hiermee omgaan bespreekbaar binnen je gezin, met andere familie en met vrienden. 
  • Heb vertrouwen in ons, de personen met een lichamelijke beperking. We vragen echt wel hulp als we dit nodig hebben. Vaak zijn we in alle jaren mondig genoeg geworden om dit te durven. En mensen, hou van elkaar, respecteer elkaar, leer van elkaar en doe alles met een lach. Dit maakt de wereld een heel stuk mooier.”

Extra Doe maar zo-tips:

  • Het hoogteverschil tussen rolstoelgebruikers en andere mensen kan een onuitgesproken gevoel van superioriteit en inferioriteit creëren. Sommige mensen in een rolstoel vinden het daarom fijn wanneer jij jezelf op ooghoogte plaatst (door bijvoorbeeld door de knieën te gaan of op een stoel te gaan zitten). Echter; dit geldt niet voor iedereen. Dus vraag wat de persoon wil.
  • Een mobiliteitshulpmiddel, zoals een rolstoel, scootmobiel of stok, maken deel uit van de persoonlijke ruimte van iemand met een lichamelijke beperking. Het ongevraagd aanraken, verplaatsen of erop leunen betekent dat je in die persoonlijke ruimte komt en is niet gewenst.
  • Ongevraagde aanrakingen, dus ook de goedbedoelde aai over de bol of klopje op de schouder, zijn vaak ongewenst en zeker wanneer de aanleiding hiervoor alleen maar is dat de persoon een lichamelijke beperking heeft.