10 tips voor het plannen van een aangepaste vakantie

Op vakantie gaan doet een mens goed. Of het nu een verre reis is, dichter bij huis in een van onze buurlanden of lekker in eigen land. Vakantie geeft rust, geeft je de ruimte om je eigen tijd in te delen, je batterij helemaal op te laden en je kennis van de wereld te verrijken

1. Steek voldoende tijd in de voorbereiding

De aanloop naar je vakantie is bijna net zo leuk als de vakantie zelf. Waar gaan we heen? Wat is er te zien en te doen? Wat voor accommodatie kiezen we? Een hotel, huisje, camping? Ga je op vakantie met een rolstoel of een ander hulpmiddel dat je mobiliteit ondersteunt, neem dan vooral de tijd om een geschikte vakantie te vinden. Baseer je niet direct op de informatie die reisbureaus en boekingssites geven, maar graaf dieper om erachter te komen of de vakantie echt geschikt is voor je. Want als je vooraf alles goed uitzoekt, dan kom je tijdens je vakantie niet voor ongewenste verrassingen te staan. En heb je dus meer tijd om te genieten.

2. Bel na het boeken nog even na over je wensen

In de meeste gevallen zijn dienstverleners (reisorganisaties, vliegtuigmaatschappijen, hotels) bij wet verplicht je te helpen. Het is dan wel handig als ze vroegtijdig weten waar ze rekening mee moeten houden. Geef sowieso altijd bij het boeken aan wat je specifieke wensen zijn, maar bel ook nog even na. Bij voorkeur een aantal dagen voor vertrek. Zo heeft de dienstverlener vlak voor jouw aankomst weer scherp wat hij voor jou moet regelen én hebben ze daar ook nog een aantal dagen de tijd voor. Want de meeste mensen willen je zeker helpen, maar hebben doorgaans wel even de tijd nodig om aan je wensen te voldoen.

3. Stel alle vragen die je hebt

Als je in een hotel verblijft, wil je niet voor verrassingen komen te staan. Stel daarom alle vragen die voor jou van belang zijn. Hoe breed zijn de deuren? Is er een lift? Zijn er hulpmiddelen in de badkamer en het toilet? Past je rolstoel door de deur van de badkamer? Alleen zo kom je erachter of een accommodatie geschikt is voor je. Hetzelfde geldt voor eventuele excursies die je in je vakantieland wil ondernemen. Als je vooraf weet wat je kunt verwachten, dan ga je veel relaxter op pad.

4. Wees specifiek over je fysieke beperking

De termen die horen bij jouw fysieke beperking zijn voor jou misschien gesneden koek. Bedenk dat dat niet zo is voor de medewerker van de camping, het hotel of de reisorganisatie. Geef zoveel mogelijk details en bagatelliseer je beperking niet. Hoe beter dienstverleners geïnformeerd zijn, hoe beter ze je kunnen helpen.

5. Check hoe het zit met openbaar vervoer

Het huren van auto’s of taxi’s kan aardig in de kosten lopen. Check vooraf hoe makkelijk je door een gebied kunt met het openbaar vervoer. En wat je daar eventueel voor nodig hebt. Op Facebook vind je allerlei groepen waarin mensen met vakantie-ervaring tips delen. Check bijvoorbeeld Accessible Travel Club.

Met de auto op vakantie? Overweeg dan de Zonnebloemauto. Je mag deze veertien aaneengesloten dagen huren en hem de grens mee overnemen.

6. Zoek uit hoe het zit met medische hulp ter plekke

Er kan tijdens je vakantie natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je ter plaatse medische hulp nodig hebt. Heb je vooraf een lijst gemaakt met de voor jou nuttige zorgverleners en hun adresgegevens, dan kun je tijdens je vakantie snel handelen. Check waar je terecht kunt als je medische hulp nodig hebt. Noteer de locaties van apothekers en ziekenhuizen voor je vertrekt. Je artsen in Nederland, je verzekeringsmaatschappij en de Nederlandse ambassade in je vakantieland kunnen je daarbij helpen.

7. Bespreek de reis met je arts

Bespreek je vakantieplannen met je arts. Hij kan je tips geven en je voorzien van een doktersverklaring. Die verklaring is soms noodzakelijk voor douanes, maar sowieso altijd handig voor het geval je tijdens je vakantie een arts moet bezoeken.

8. Neem extra medicatie mee

Slik je medicijnen? Neem dan extra voorraad mee. Niets zo vervelend als in het buitenland zonder medicatie te zitten. Tijdens je vakantie zul je fysiek misschien wat actiever zijn dan thuis, stel jezelf de vraag of je extra (pijn)medicatie mee moet nemen?

Draag je medicijnen tijdens het reizen ook altijd bij je, mocht er een koffer of tas zoek raken. Niet alle medicijnen mag je zomaar meenemen. Controleer vooraf of je een verklaring nodig hebt.

Ga je vliegen? Check vooraf hoe je je medicijnen moet vervoeren. Label ze goed en laat ze in de originele verpakking zitten.

9. Doe een ‘apk’ voor je rolstoel of rollator

Zonder medicijnen in het buitenland is lastig, hetzelfde geldt voor een kapotte rolstoel of rollator. Nu weten ze in het buitenland ook best hoe je een rolstoel moet repareren, maar voorkomen is beter dan genezen. Check je rolstoel of rollator voor je op vakantie gaat en neem een onderhoudssetje mee, mocht er onderweg alsnog iets gebeuren.

10. Overweeg een gespecialiseerde reismaatschappij

Reizen voor mensen met een fysieke beperking is al lang en breed gemeengoed. Toch kan bij reguliere reisorganisaties de kennis ontbreken om een vakantie voor mensen in een rolstoel van a tot z te organiseren. Gelukkig zijn er tal van gespecialiseerde reisbureaus. Ook de Zonnebloem is specialist in aangepaste vakanties. Je kunt bij ons zelf je vakantie organiseren. Met onze aangepaste vakanties vielen we zelfs in de prijzen