Mag je bij de 4e keer al spreken van een wandel traditie?

turenjpg

Op deze vraag aan de deelnemende vrijwilligers van de Zonnebloem Amsterdam Noord aan de natuurwandeling is volmondig met JA geantwoord.

Zondagmorgen 22 mei 2022 arriveren precies op tijd bioloog Remco Daalder en ondersteuning Marieke Ohm (voor het bijhouden van de gespotte vogels), ondanks dat zij de dag ervoor druk bezig zijn geweest met de presentatie van het 7e boek van Remco met de toepasselijke titel: De soortenjager. Over vogelaars, twitchers en schaamsoorten

Na koffie met een wafeltje slagroom volgt uitleg wat de bedoeling is van deze wandeling in Noord. Het vastleggen van vogels, die gezien of gehoord worden en aan het eind zullen deze gegevens vergeleken worden met de telling in Frankendaal, een stadspark in Oost.

Naast het startpunt langs de Adelaarsweg is de 1e pimpelmees hoorbaar. Al snel is duidelijk dat het luisteren naar vogels voor een leek niet makkelijk is en er nog wel enkele rondleidingen nodig zijn om goed te leren horen, welke vogel zijn best doet om op te vallen en waarom.

Via de Vogelbuurt gaat het richting Vogeldorp en daar worden de goede hoorders verwend met een variatie aan vogelgeluiden, waarbij het noteren door Marieke een uitdaging wordt. Vogeldorp geeft de indruk dat het een op zichzelf staand gedeelte van Noord is, liggend tussen de Meeuwenlaan en het Vliegenbos. Bij de VerboerderIJ even een rustpunt, maar worden de verwachte vogels en eenden niet gehoord, dus verder naar het Vliegenbos met een kakofonie aan vogelgeluiden en is het voor een leek onmogelijk om het verschil te horen, maar uiteraard volgens de kenners geen enkel probleem!

Na het noteren van de Nijlgans bleek het aantal gespotte soorten te liggen op 31 tegenover 28 soorten in Frankendaal.  Een goed teken dus voor ons stadsdeel Noord.

Na een ijsje op het terras onder de bomen van IJssalon IJskoud de Beste wordt afscheid genomen van Marieke en Remco met de belofte dat zij voor het volgend jaar - het 1e lustrum - een nieuwe route door Noord zullen uitzetten en keren de wandelaars voldaan huiswaarts.

Voor de liefhebbers de route en opsomming van de opkomst of hoorbaarheid van de gespotte vogels:  
01. Pimpelmees - 02. Kauwtje - 03. Houtduif - 04. Koolmees - 05. Ekster - 06. Kokmeeuw - 07. Merel - 08. Stadsduif - 09. Hals Parkiet - 10. Zilvermeeuw - 11. Aalscholver 12. Gierzwaluw - 13. Kleine mantelmeeuw - 14. Vlaamse gaai - 15. Huismus - 16. Kraai - 17. Spreeuw - 18. Fuut - 19. Meerkoet - 20. Winterkoning - 21. Vink - 22. Heggemus - 23. Krakeend - 24. Grote bonte specht - 25. Tjiftjaf - 26. Wilde eend - 27. Blauwe reiger - 28. Alexanderparkiet - 29. Waterhoentje - 30. Roodborstje - 31. Nijlgans

Secretariaat

06 39738466
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Uit eten/terrasje pakken