Zonnebloem 70 jaar jong!

Zonnebloem bestaat dit jaar (2019) 70 jaar.

       Geschiedenis van de Zonnebloem

Op 17 januari 2019 bestond de Zonnebloem 70 jaar! Een hele leeftijd. Wist je dat de Zonnebloem is ontstaan uit een radioprogramma? Alle hoogtepunten uit onze geschiedenis zijn in tekst, beeld en geluid vastgelegd in een prachtig digitaal Zonnebloemmuseum!

Belangrijke data

17 - 25 jan 2019         Week van het Bezoekwerk

april, mei, juni 2019   70 zorgeloze Zonnebloemdagen

sept 2019                    Wereldhavendagen Rotterdam

7 dec 2019                  Dag van de Vrijwilligers

De Zonnebloemgeschiedenis in een notendop

Presentator Alex van Wayenburg start er in 1945 mee bij Radio Herrijzend Nederland. Een jaar later neemt de KRO het programma over dat inmiddels ´Radioziekenbezoek De Zonnebloem´ is gaan heten. Het ideaal van Alex van Wayenburg, een samenleving waarin plaats is voor gezonden en zieken, slaat enorm aan. Dat blijkt wel uit de vele reacties die zijn programma krijgt. Zoveel zelfs, dat op 17 januari 1949 de ‘Stichting De Zonnebloem’ wordt opgericht. Overal in het land ontstaan plaatselijke comités die regelmatig bezoek en diverse andere activiteiten verzorgen.

In 1964 wordt de stichting een vereniging met ondersteunende leden die met een jaarlijkse bijdrage voor de nodige financiën zorgen. Het aantal leden neemt, evenals het aantal vrijwilligers, snel toe, zodat steeds meer activiteiten voor zieken en gehandicapten kunnen worden georganiseerd.

Een historisch moment in de Zonnebloemgeschiedenis is de komst van een volledig aangepast hotelschip voor vakantiereizen met zieken en gehandicapten. Het geld voor het schip wordt bijeen gebracht door massale deelname van het Nederlandse publiek aan een spelprogramma, 1-2-3, dat door de KRO wordt uitgezonden. Op 9 februari 1985 laat Koningin Beatrix het ´motorpassagiersschip de Zonnebloem´ te water. De Zonnebloem heeft in 2006 een nieuw riviercruiseschip in gebruik genomen. Met dit schip kunnen jaarlijks 3.000 ernstig zieken en gehandicapten zorgeloos genieten van een vakantie.

70 zorgeloze Zonnebloemdagen 
In de maanden april, mei en juni vieren we de 70 zorgeloze Zonnebloemdagen. Iedere werkdag staan we stil bij een andere activiteit binnen onze vereniging. Denk hierbij aan uitjes met de Zonnebloemauto, vaarvakanties, het andere bedrijfsuitje, de loterij en Onbeperkt Eropuit. Na de Week van het Bezoekwerk wordt het voorstel voor deze zorgeloze Zonnebloemdagen concreet gemaakt. In de nieuwsbrief van februari verwachten we meer details te kunnen verstrekken.  

Activiteiten na de zomer
Begin september staat MPS de Zonnebloem tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam in de belangstelling. We sluiten het jubileumjaar af in de winter. Tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag in december zetten we alle vrijwilligers extra in het zonnetje.

Online museum  
Iedereen die meer wil lezen over de geschiedenis van onze vereniging is van harte welkom in het online Zonnebloemmuseum. Dit is het enige museum in Nederland dat alle dagen van de week, 24 uur per dag geopend is.

100.000 zonnebloemen voor de Zonnebloem

Twaalf kwekers van zonnebloemen in pot zijn een actie begonnen om 100.000 zonnebloemen te verkopen voor De Zonnebloem. Van elke verkochte bloem gaat een euro naar de landelijke vrijwilligersorganisatie. En ook de Zonnebloemafdelingen kunnen hier vanaf april een mooi bedrag mee ophalen om het vrijwilligerwerk mee te financieren.

De aanleiding voor deze actie met een duizelingwekkend aantal zonnebloemen in de hoofdrol is een succesvolle fondsenwervingsactie in Sittard, vorig jaar. Kwekerij Van Adrichem uit Monster leverde de pot-zonnebloemen en die waren goed voor 500 euro voor de lokale afdeling van De Zonnebloem. 
Zoiets kunnen wij ook wel, dachten ze bij het telerscollectief Sunsation Sunflower. Van Adrichem is daar samen met elf telers en een veredelaar bij aangesloten. Maar dan wel, zoals het Westlanders betaamt, een beetje groter. Teler Sjaak Buijs is voorzitter van die club en onder de bezielende leiding van Louis Kester en Didi van Os van adviesbureau Florpartners kreeg in een mum van tijd een landelijke actie gestalte. JBB uit Maasdijk heeft een speciale jubileumhoes ontworpen die straks door het hele land over de toonbank gaat.

 

Jubileum

Ons jubileumjaar was het haakje om de zonnebloemactie aan op te hangen. 100.000 zonnebloemen is een enorme hoeveelheid, beseft ook Buijs. ,,Ja, er gaan bij onze kwekers straks heel veel pot-zonnebloemen de deur uit”, zegt hij lachend. ,,Maar ik denk eerlijk gezegd dat het niet bij die 100.000 blijft. Dit gaat heel groots uitpakken. Ik vind het ook echt ontzettend gaaf.”
Tilly Goes, voorzitter van de Zonnebloemregio Westland, deelt die mening. ,,Ja, het is echt heel erg leuk. In het Westland gaan wij hier met de afdelingen mee aan de slag. En we gaan samen met het nationaal bureau kijken welke afdelingen er in het land vanaf april ook mee willen doen.”

Opbrengst

Hoe meer zonnebloemen er worden verkocht door de afdelingen, hoe hoger de eigen opbrengst. ,,We hopen dat we een stand kunnen krijgen in een supermarkt om daar de zonnebloemen aan de man te brengen”, zegt Goes. ,,Het kwekerscollectief is daar nog mee bezig. Maar we kunnen ze ook verkopen op plantenmarkten bijvoorbeeld, of gewoon langs de deuren. En het zou helemaal fantastisch zijn als bedrijven ze willen kopen, als cadeautje bij de viering van een jubileum of als relatiegeschenk." 
De actie begint in april, als de eerste zonnebloemen uit de kas beschikbaar zijn, en loopt dan wel een paar maanden door.  Binnenkort volgt meer informatie over deze actie via Zon, onze nieuwsbrieven en MijnZonnebloem. Dan lees je ook terug hoe je bloemen in pot kunt bestellen en hoe het precies werkt. 

Koos de Ruijter

06-30401424
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Winkelen
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk