Bustocht naar St. Truiden in België

busreisje-2019jpg

DAARNA EEN RONDTOUR DOOR DE STREEK HASPENGOUW.

Locatie: De Belgische streek “Haspengouw”.

Na vertrek per bus halverwege de ochtend, maakten we een mooie rit naar de oude stad Sint Truiden. Daar brachten we een bezoek aan het Middeleeuwse Begijnhof van St. Agnes. Na aankomst bezichtigden we als eerste de Begijnhofkerk, met prachtige fresco’s en een uniek orgel. We kregen er een korte uitleg en hadden daarna gelegenheid om zelf rond te kijken.

Vervolgens gingen we naar de eveneens aan het Begijnhofplein gelegen Festraetsstudio. In dit gebouw is een astronomisch compensatieuurwerk uit 1942 tentoongesteld, dat gemaakt is door Truienaar Kamiel Festraets. In de grote ruimte waarin dit uurwerk te zien is, bevindt zich ook een door hem gebouwd schip, dat een simulatie weergeeft van eb- en vloedbewegingen. Verder kon nog bekeken worden: een door Festraets gebouwde slinger van Foucault, die de draaiing van de aarde zichtbaar maakt, en een planetarium. We konden alles in werking zien en tijdens een ¾ uur durende presentatie, werd uitleg gegeven. Heel erg interessant!

In de ruimte stonden bovendien 4 van de 7 Truiense fruitreuzen opgesteld. Ze hebben niets met het verder tentoongestelde van doen, maar horen net als Kamiel Festraets bij St. Truiden.

Intussen was het de hoogste tijd geworden om te gaan lunchen in het nabijgelegen Speelhof. Vanaf het Begijnhof maakten we een korte wandeling om er te komen. De lunch smaakte, gezien het late tijdstip, bijzonder goed!

Nadat we weer terug waren in de bus, maakten we een rondtour door de streek Haspengouw onder leiding van een gids. Onderweg kregen we veel fruitbomen te zien, want de streek is beroemd om zijn bloesem in het voorjaar en de bomen vol vruchten in het najaar. Helaas maakten we deze rondtour net tussen deze 2 jaargetijden in. Maar het landschap was er niet minder mooi om! Tussen het groen door, zagen we ook vele kastelen en monumentale huizen. We kregen veel informatie over de geschiedenis van de streek en natuurlijk over de fruitteelt en alles wat er mee samenhangt.

Aan het eind van de rondtour zijn we nog even gestopt bij een ijs-verkooppunt om te genieten van een koele verfrissing. Dat was welkom op deze zonnige dag!

Een uur later dan gepland, keerden we huiswaarts. Het was een dag vol nieuwe indrukken, die interessant, maar vooral gezellig was!

Om thuis bij de koffie nog wat na te kunnen genieten, ontving ieder bij het verlaten van de bus een klein doosje met Belgische bonbons.

Enkele foto's van de dag worden hieronder getoond!

Thea Tijssens

0433470848
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Bezoekwerk
  • Buitenactiviteiten
  • Evenementen en festivals
  • Kunst en cultuur
  • Uit eten/terrasje pakken