2024 - Busreis door de achterhoek

seniorsjpg

In april heeft de zonnebloem weer een busreis georganiseerd voor haar gasten. Dit zijn de foto's en het verslag geschreven door een van de deelnemers

Wat een geweldige dag werd het weer. En niet te geloven, het weer werkte ook nog mee na die geweldige storm op maandag. Riet vroeg mij wederom om een verslagje te schrijven. Ik schrijf graag en zeker voor de Zonnebloem. Zij maken toch dat we kunnen genieten, van elkaar en alles wat de Zonnebloem voor ons doet en onderneemt.

Om 13.30 vertrokken wij vanaf de Wilgenpas. We hadden geluk en konden droog instappen, of je laten helpen middels de lift . Wat is dat toch fijn deze uitvinding. Rick, de chauffeur, die ons ook vorig jaar reed, heette ons welkom in de bus en wenste ons een heel goede reis toe. Met zo’n chauffeur lukt dat heel goed, omdat hij zoveel weet te vertellen van alles wat we zagen. Niets ontgaat hem.

We waren nog niet binnen of we kregen ieder een flesje gemeente pils. Jan ,mijn man las, Saskia op het etiket, Serge is er niet bij, zei hij. Op de Rivierweg, zagen wij de lente, vele gansjes in het gras.

Riet heette ons ook welkom , namens de Zonnebloem en wenste ons ook een fijne reis.

Rick, de langste chauffeur op 4 cm na, vertelde bij de A.V.R. dat 13% warmte van dit bedrijf 150.000 huishoudens kon verwarmen. 1.7 miljoen kilo afval wordt hier verwerkt.

Dit gebied de Liemers is al bekent sinds 800 na chr. Rederlaag, het bekende recreatie gebied, is gegraven in 1960. Het is een geweldig gebied. In de IJstijd is de Veluwe ontstaan. Het zand werd vooruit geschoven door het ijs. Het IJsseldal ontstond . Rivierklei was de grond die daar lag. Daardoor werden er vele steenfabrieken langs de IJssel gebouwd. Hoe klein een dorp was, vanuit de bus mooi te zien, altijd een kerk, of soms twee. Een Katholieke en of Protestantse kerk.

Vroeger moest het water zo snel mogelijk afgevoerd, nu probeert men het water middels slimme ideeën, vast te houden. Rick vertelde over de vele ruilverkavelingen die er op een gegeven moment kwamen. Praktisch in vele opzichten. Rick zijn schoonvader heeft zich hier sterk voor gemaakt en een neef. Op een gegeven moment kwamen we langs het dorp waar Benny Jolink was geboren Hummelo. Er staat een prachtig monument van hem. We kennen hem van de groep Normaal.

Rick vertelde van de Hessewegen, ontstaan door Duitse handel met karren met paarden. In deze buurt kan je zien dat sommige stukken land hoger liggen dan andere gronden. Door het opwerpen van mest op deze landerijen en dat jaar in jaar uit. Het was goed te zien. Men deed hier aan schapen teelt.

Richting Doetinchem, Rick vertelde van de pap klok om 21.00 uur luide hij. Tijd om te stoppen op het land en zich te goed te doen aan de pap. In Doetinchem kwam in 2015 een weg rond de stad ,om het verkeer wat om te leiden. De chauffeur vertelde van het kunstwerk, wat verkleurd in groen, wanneer 50 geselecteerde mensen zich goed voelen, rood kleurt hij  als de mensen zich niet lekker voelen. grappig.

De oude IJssel is eigenlijk een aftakking van de Rijn, Op vele rivieren haalde men soms een bocht weg of maakte men een bocht. We kwamen langs een oude fabriek waar men ijzer maakte. Pannen gemaakt in deze fabriek vonden hun weg in heel Nederland. Het bood veel werkgelegenheid.

In deze streek deed en doet men veel bij speciale gelegenheden aan carbid schieten. Ook in dit gebied ,doet men aan naoberschap. Je helpt elkaar. Ook heeft men in de Achterhoek het Winterhoorn blazen op 6 januari.

De koffie pauze kwam in zicht. Dit was in het “Theepotten museum in Aalten”. Wat was de appeltaart lekker en de koffie of thee. We genoten van het zien van de honderden theepotten en  de wandkoffiemolens en handkoffiemolens en de vele kinderwagens. Ongelooflijk in welke bijzondere vormen deze theepotten zijn gemaakt. Verbazing alom. Een aanbeveling waardig museum.

Toen de terug weg. Weer niet rechtstreeks naar huis ,maar langs vele leuke dorpen. Rick de chauffeur vertelde van Monferland. Het hoogste punt 95 meter. Het uitzicht was enorm. De schitterende luchten, de vraag , kunnen we droog uitstappen. Ook dat lukte bijna.

Wat een geslaagde middag was het weer. Rick kreeg nog een snoepzakje, dik verdient, een geweldige chauffeur die we graag een volgende keer weer achter het stuur zien. Riet bedankte hem namens ons allemaal voor deze fijne middag. 

Tot de volgende keer Rick en de Zonnebloem uiteraard bedankt, die dit weer mogelijk heeft gemaakt. Hier kunnen we weer lang op teren.

Hartelijke groet. Fien van der Zwan.

Marjan Koerntjes

026-3115544
contactformulier

Contact & Aanmelden

Heb jij een lichamelijke beperking en wil je deelnemen aan onze activiteiten of wil je je aanmelden als vrijwilliger bij de afdeling?

Specialiteiten

  • Uit eten/terrasje pakken
  • Kunst en cultuur
  • Buitenactiviteiten
  • Bezoekwerk
  • Bezoek aan dierentuinen en natuurparken