Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Fort 1881 toegankelijkheid maken door leerlingen Technasium en HBO Bestuurskunde

Een ‘toegankelijkheids-TomTom’ voor Fort 1881?

10-02-2017

Hoe maak je een eeuwenoud fort uit 1881 toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking? Achttien teams van studenten bogen zich over die vraag. Leon (15), Sander (15) en Rik (15) hadden het winnende idee dat misschien wel écht realiteit wordt.  

Grote wens

Fort 1881 in Hoek van Holland is het best bewaarde kustverdedigingsfort van ons land en inmiddels belangrijk cultureel erfgoed. Je kunt er rondleidingen krijgen en er is een museum. Het fort heeft een grote wens: het wil toegankelijker worden voor mensen met een lichamelijke beperking.

Drie uur de tijd

Daarom riep de organisatie achter het fort de hulp in van de kennis en frisse blik van jonge studenten: zowel leerlingen van het Technasium als HBO-studenten Bestuurskunde van de Haagse Hogeschool. In teams bedachten zij tijdens een challenge-dag op het fort in drie uur tijd slimme oplossingen om de toegankelijkheid te verbeteren. Daarbij konden ze advies vragen aan jongeren die een lichamelijke of visuele handicap hebben.

Lage deurposten

Leerlingen Leon, Sander en Rik ontdekten al snel waar de schoen wringt: “Omdat het zo’n oud gebouw is, zijn er veel drempels, trappen en smalle gangen. En veel lage deurposten. Niet handig met een rolstoel, maar ook als je slechtziend bent is het levensgevaarlijk”, vertelt Rik.   

TomTom

En dus kwamen de jonge techneuten met een slimme app. “Het is eigenlijk een soort ‘TomTom’ voor in het fort. Hierin zitten verschillende routes die afgestemd zijn op verschillende handicaps. Als je blind bent, kies je de route voor slechtzienden en als je in een rolstoel zit, kies je voor een drempelvrije route. Een stem geeft aanwijzingen en waarschuwt voor obstakels. Zo kun je op een voor jou veilige manier het fort bezichtigen.”

Fort 1881 toegankelijkheid maken door leerlingen Technasium en HBO Bestuurskunde

Veiligheid

En de app heeft nog meer mogelijkheden. Sander: “Waar wij zelf nooit bij stilstonden, is dat je als gehandicapte ook moet weten of ergens een invalidetoilet aanwezig is. Dat zouden we ook in de app aan kunnen geven.” Rik vult aan: “Het biedt ook opties voor de veiligheid van de bezoekers. “Als je de app gebruikt, kunnen de veiligheidsdiensten zien waar je je in het pand bevindt. Als je iets overkomt of er breekt brand uit, dan is het makkelijker te ontruimen.”

Subsidievoorstel

Het winnende plan wordt door de HBO-studenten uitgewerkt als een subsidievoorstel en ingediend bij een subsidieverstrekker. “Dat is juist weer de expertise van de HBO-studenten”, vertelt Rik. “Zij zijn nu aan zet.” De drie jongens hopen dat het plan uiteindelijk uitgevoerd wordt. “Dan zien we hoe ons werk bijdraagt aan de wereld om ons heen. En er komt een bordje bij het pand te hangen, met onze namen erop. Dan zou natuurlijk wel heel mooi zijn!”