Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Bospop toegankelijk

Swingen op Bospop: “Wij zijn de gangmakers op het podium!”

17-07-2018
Pascale won via de Zonnebloem kaartjes voor het festival Bospop. Dit jaar was het festival extra goed toegankelijk. Dat wilde ze met haar vriendin Gerrie maar wat graag testen. Onder het genot van een koud biertje en natuurlijk lekkere muziek.
 

Bands

Racoon, Simple Minds, Novastar, A-HA en Billy Idol: het is maar een kleine greep uit het aanbod van bands die hun beste nummers ten gehore brengen op het festivalweiland in het Limburgse Weert. En nog mooier is dat de organisatie het festival toegankelijk maakt voor mensen in een rolstoel. 

Aangepast podium

Er is een speciaal podium ingericht voor mensen met een beperking met goed zicht op het podium waar de optredens zijn. De invalidentoiletten zijn daar direct naast en begeleiders van het festival helpen de rolstoelers waar nodig. Bijvoorbeeld met naar het toilet gaan of het aanreiken van drankjes. Ook is er een aangepast kampeerterrein. 

Vriendinnenuitje

Goed nieuws voor Gerrie en Pascale, die een weekend lang plaats mogen nemen op dat podium. Kamperen is voor hen een onmogelijke opgave. Gerrie heeft namelijk MS en zit in een rolstoel. Maar de twee boeken een hotel en maken er samen een fantastisch vriendinnenuitje van. Gerrie: “Hartstikke mooi dat ik dit samen met Pascale kan doen. Het past echt bij ons, want wij zijn lekker gek!” 

Genieten met UB40

En dat blijkt als op zaterdag de grote bands het podium beklimmen. Als UB40 de eerste akkoorden uit de speakers laat knallen, gooien de dames de heupen los. De massa voor het aangepaste podium beweegt als één man mee op de maat van het muziek. Op het podium dansen en zingen Gerrie en Pascale erop los. Op het plekje waar ze staan, zijn zíj de gangmakers. Gerrie swingt in haar rolstoel. “Jammer dat het zo druk is hier”, zegt ze, wijzend op de scootmobielen die haar elektrische rolstoel bijna inbouwen. “Als ik met Pascale naar het café ga, rijd ik echt lekker van voor naar achteren, maar nu blijft het bij meebewegen in de stoel.” 

Verkoeling

Het aangepaste podium valt verder goed in de smaak. “De ligging is gunstig”, vindt Pascale. “En toen het te warm werd door de zon hebben, ze een overkapping over het podium gespannen en ons sponzen en emmers met water gegeven. Er wordt goed voor ons gezorgd.” 

Toegankelijkheid

Op de toegankelijkheid hebben de twee nog wel wat aanmerkingen. De rolstoel moet namelijk een heel stuk door het hobbelige gras, omdat er geen verhard pad is naar het speciale podium. Pascale: “Het is dat mijn vriendin een doorzetster is, maar die kuilen zijn echt geen pretje als je pijn hebt.” En de begeleiders zetten de aanwezige rolstoelen soms zonder te vragen naar voren en naar achteren. “Heel onprettig voor de mensen in de rolstoel”, weet Pascale. Gelukkig maken het weer, de goede muziek en vooral ook de vrolijke mensen op het terrein, veel goed.

Iedereen hoort erbij

Want die leuke, vriendelijke en gekke muziekfanaten die de vriendinnen op Bospop ontmoeten, maken het weekend onvergetelijk. Als de pendelbus, die Gerrie en Pascale terug moet brengen naar het hotel, niet meer rijdt en de chauffeur van een andere bus besluit hen tóch te brengen, begint de hele bus spontaan te klappen. Pascale lacht hen dankbaar toe: “Geweldig, op Bospop horen mensen met een beperking er gewoon helemaal bij. Zo hoort het!” Gerrie moet even slikken: “Zó lief en behulpzaam als iedereen hier is… ik word er gewoon emotioneel van.”

Sparen voor volgend jaar

En de dames hebben de pijlen al gericht op de volgende editie van Bospop. Gerrie: “Ik heb zó genoten. We zijn nu al aan het sparen voor volgend jaar. Dan moeten we er zeker weer bij zijn.”