Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Tips van de Zonnebloem voor toegankelijke herfstwandelingen met een rolstoel

Tips voor een onbezorgde herfstwandeling

12-10-2018

Warme kleuren, prachtig licht en vaak nog een behaaglijk zonnetje: kansen zat om er in de herfst lekker op uit te gaan. Ook met een rolstoel! Hier onze tips voor een obstakelvrije en onbezorgde herfstwandeling.

Online een wandeling uitzoeken

Er zijn verschillende websites waar je van tevoren kunt controleren of de route van jouw keuze toegankelijk is met een rolstoel.

Wandelen met een beperking. Bijna 150 routes die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Per route staat precies aangegeven voor welk soort rolstoel de paden geschikt zijn (elektrisch of niet elektrisch), of hulphonden zijn toegestaan, hoe lang de route is en of er onderweg een invalidetoilet beschikbaar is.

Wandel.nl. Deze pagina licht per provincie een mooie rolstoelroute eruit. Met als toetje een lange-afstandspad van 170 kilometer, volledig te doen in een rolstoel!

Wandelzoekpagina. Heb je al een ideale afstand in je hoofd? Hier zoek je je route onder andere uit op lengte, provincie en of een hulphond meemag.

Staatsbosbeheer. ‘De natuur is van iedereen’, is het motto van Staatsbosbeheer. En daar zijn wij het natuurlijk helemaal mee eens! Op deze website staan bijna vijftig toegankelijke wandelingen en dat worden er steeds meer. Begin oktober werd het Zwanenwater bij Callantsoog bijvoorbeeld toegevoegd aan de lijst. Rolstoelgebruiker Enith de Putter legt in een filmpje uit waarom wandelen daar zo heerlijk is.

Vier herfstroutes die je gedaan moet hebben

Kun je niet kiezen uit al die routes? Wij zochten een paar routes voor je uit die je eigenlijk een keer gelopen moet hebben in de herfst.

Bos: Paddenstoelen spotten en eikels rapen. Het bos is bij uitstek een heerlijke plek om te zijn in de herfst. Op de Utrechtse Heuvelrug kun je de Poëziebosroute afleggen: 1,9 kilometer langs een mooie selectie gedichtregels.

Hei: Heide bloeit van half augustus tot half september. Maar ook in de herfst is hei een bezoekje waard: vanaf oktober steken de goudgele herfstkleuren er namelijk hun kop op. Tijdens deze wandeling in Noord-Brabant heb je een adembenemend uitzicht over de Stabrechtse heide.

Strand: Nu de badgasten weg zijn, is dit hét moment om op je gemak uit te waaien, zilte zeelucht op te snuiven en heerlijk te zwerven door de duinen. De Kattukse duinroute is 4 kilometer lang en voert je langs open duin en oude akkertjes: een leuk afwisselend landschap.

Park: Landgoed Clingendael ligt er prachtig bij in de herfst, wanneer ook de Japanse Tuin open is (van 13 t/m 28 oktober, aparte ingang voor mensen met rolstoel). Woon je in Den Haag en heb je een beperking? Dan kun je je bij stichting Voorall aanmelden voor een groepswandeling op 18 oktober.

Ga op offroad-avontuur

Bij Natuurcentrum De Maashorst in Nistelrode kun je gratis gebruik maken van een struinstoel. Een rolstoel met zachte banden waarmee je lekker de bush in kunt. Wil je meer pk’s? Via Offroadsolutions huur je voor 25 euro een elektrische offroad-rolstoel. Deze monstertruck onder de rolstoelen is geschikt voor de echte avonturier die zin heeft in wat meer actie en snelheid.

 Wandelen met de Zonnebloem

Ook Zonnebloemafdelingen gaan op pad in de herfst. Dus heb je geen wandelmaatje en zie je het niet zitten om er alleen op uit te trekken, neem dan contact op met een afdeling bij jou in de buurt. Eropuit kan kleinschalig, één-op-één, maar veel afdelingen organiseren ook gezellige groepswandelingen. Zoals de afdeling Nistelrode, die onlangs een herfstwandeling in Uden maakte. “Heerlijk om er even uit te zijn in de buitenlucht en de deelnemers met elkaar te zien buurten”, blikt vrijwilliger Ria van den Akker terug. “En wij maken als vrijwilligers van tevoren altijd een proefronde om er zeker van te zijn dat de route geschikt is voor rolstoelen!”

Let op: Af en toe kunnen er dingen veranderen op de routes, en de informatie op de hierboven genoemde websites is daarom niet altijd up-to-date. Check waar mogelijk van tevoren of de route nog steeds toegankelijk is, bijvoorbeeld met een telefoontje naar het startpunt of naar het informatiecentrum in de buurt.