Cookies

De Zonnebloem gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren, gebruiksgemak te verbeteren, voor social media en om ervoor te zorgen dat u relevante advertenties en informatie te zien krijgt wanneer u gebruik maakt van deze website. Meer informatie over de cookies kunt u vinden op onze privacy pagina.

Iedereen moet van een voetbalwedstrijd kunnen genieten

01-08-2019

Het nieuwe eredivisieseizoen is begonnen. Het belooft weer een jaargang vol spanning, mooie goals en verbeten duels te worden. Dat moet je gaan zien in de stadions! Maar hoe rolstoeltoegankelijk zijn de Nederlandse voetbalstadions eigenlijk? Testteams van ons project Onbeperkt Eropuit zoeken het uit.

De testteams bestaan uit zogenoemde mystery guests. Mandy van Roessel (22) uit Oosterhout en Willie Wiss (60) uit Wijchen zijn twee ervaren mystery guests van de Zonnebloem. Ze delen dezelfde missie: Nederland - en dus ook voetbalstadions - rolstoeltoegankelijker maken. “Dat is voor ons het belangrijkste. Iedereen moet kunnen genieten van een dagje uit of een voetbalwedstrijd.”

PSV-stadion onder de loep

Mandy en Willie bezochten ieder een wedstrijd van PSV. Mandy is enorm fan van de Eindhovense club. Toch had ze geen enkele moeite om met een kritische blik naar de faciliteiten in het Philips-stadion te kijken, zoals ze eerder deed bij de Efteling en Slot Loevestein. “Elke locatie leg ik langs dezelfde meetlat. Dat is een hele lijst. Ik kijk naar zaken als de toegankelijkheid van paden, de hoogte van kassa’s en of je überhaupt iets ziet als je in een rolstoel zit. Het zijn allemaal zaken waar iemand zonder beperking niet bij stilstaat, maar die voor ons enorm belangrijk zijn.”

Goed voor elkaar

Bij PSV zat ze pal langs het veld, op de rolstoeltribune. “PSV heeft dat goed voor elkaar, want achter elke rolstoelplaats is een stoeltje voor als je iemand wil meenemen. Zo zit je dichtbij elkaar. Gezellig!” In het Philips-stadion ontdekte Mandy dat de balies bij PSV goed toegankelijk zijn voor rolstoelers, alleen de horeca was een ander verhaal: “Door de drukte kon ik niet bij de bar. In de rust van de wedstrijd stormt iedereen op die horecapunten af. Dan heb je als rolstoeler pech.” Daar stond tegenover dat de stewards buitengewoon vriendelijk en behulpzaam waren.

Willie’s oordeel over het Philips-stadion is ook positief. “Het stadion zelf is heel leuk. PSV voldoet ruimschoots aan de criteria van toegankelijkheid. Alleen de bewegwijzering naar de vakken en de toiletten kan een stuk beter.”

Aan de slag met tips

Niet alleen het PSV-stadion wordt gekeurd, ook 11 andere stadions zijn inmiddels kritisch bekeken. De Zonnebloem houdt technische keuringen bij de faciliteiten, waarna de mystery guests (rollator-, rolstmiddels aoel- en scootmobielgebruikers) aan de slag gaan. Het werk van de testteams levert niet alleen waardevolle informatie op voor de Zonnebloem en rolstoelers. De geteste locaties kunnen met de verbeterpunten gericht aan de slag. Tientallen musea, pret- en dierenparken en andere vrijetijdslocaties in Nederland ontvingen van de Zonnebloem een adviesrapport.

Onderzoeken

Na de visitaties volgen niet alleen tips, de Zonnebloem biedt ook workshops aan voor organisaties en hun medewerkers. Willie ziet dat er al aardig wat gebeurt op het gebied van rolstoeltoegankelijkheid, maar dat er ook nog veel te winnen valt: “Veel ondernemers houden al rekening met ons, maar kijken met een ‘niet-invalidebril’ naar hun accommodatie. Daardoor zien ze vaak zaken over het hoofd die voor ons van belang zijn. Laat hen van ons en de Zonnebloem leren. 

Bij PSV namen ze de lessen van onder andere Mandy en Willie ter harte, en gingen ermee aan de slag. Daar prijken nu dan ook de toegankelijkheidsplaquettes van de Zonnebloem aan de stadionmuren.