Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Vrijetijdssector, dit is de kans om voor iedereen toegankelijk te worden!

Vrijetijdslocaties die nu genoodzaakt zijn om hun locatie in te richten volgens de regels van de ‘1,5-metersamenleving’, moeten meteen de kans grijpen om te investeren in toegankelijkheid voor iedereen. Die oproep doet Nationale Vereniging de Zonnebloem. Musea, theaters, pretparken, dierenparken, winkels, horeca en andere aanbieders kunnen twee vliegen in één klap slaan: het toepassen van de coronamaatregelen én een stap zetten naar een nog inclusiever uitje.

Meer ruimte tussen tafels en stoelen, bredere gangpaden, eenrichtingsroutes. Willen ondernemers in de vrijetijdssector weer gasten kunnen ontvangen, dan moeten ze aan de slag met dit soort aanpassingen. Rob Verberne is projectleider van het project ‘Onbeperkt Eropuit’ bij De Zonnebloem: “In de dagelijkse praktijk komen ze vaak niet toe aan de vraag hoe toegankelijk hun locatie voor mensen met een lichamelijke beperking eigenlijk is. Toch is dat een essentieel punt als zij toegankelijk voor iedereen willen zijn. Hoewel in Nederland al veel activiteiten op het gebied van inclusiviteit worden ontplooid, valt er nog genoeg te winnen.”

Eenvoudige aanpassingen

De aanpassingen voor een toegankelijkere locatie hoeven niet duur te zijn, stelt de Zonnebloem. Die vallen soms zelfs samen met de te nemen coronamaatregelen. Rob Verberne: “Neem de minimale afstand van anderhalve meter. De gemiddelde draaicirkel van een rolstoel is anderhalve meter. Bij het aanpassen van je indeling naar de nieuwe norm, waarin mensen elkaar op minimaal anderhalve meter kunnen passeren, ontstaat direct voldoende manoeuvreerruimte voor bezoekers in een rolstoel.” Maar denk ook aan andere eenvoudige aanpassingen, zoals de hoogte van drempels, de plek van het pinapparaat bij de kassa, de toegankelijkheid van de garderobe, de hoogte van de tafels en de online reserveringsopties voor mensen in een rolstoel. “Kijk door de bril van iemand met een lichamelijke beperking en zie waar je kunt verbeteren of nog beter: betrek mensen met een beperking hierbij.”

Rob Verberne: “Juist nu maatregelen noodzakelijk zijn en het aantal bezoekers gemaximeerd is, kunnen vrijetijdslocaties experimenteren met aanpassingen voor rolstoeltoegankelijkheid die ook ná de coronaperiode blijvend zijn.”

Denk aan mensen met een lichamelijke beperking die eropuit willen

Voor veel mensen met een lichamelijke beperking was een uitstapje voor de coronacrisis vaak al een hele onderneming, doordat de toegankelijkheid bij veel locaties nog te wensen over laat. Rob Verberne: “Zelf organiseert de Zonnebloem de komende tijd nog geen activiteiten, maar mensen met een beperking die er zelfstandig op uit willen, moeten die kans krijgen. Het zou mooi zijn als vrijetijdslocaties in de periode waarin zij voor het eerst in maanden weer bezoekers mogen ontvangen - en dat aantal gemaximeerd is – ook denken aan het ontvangen van mensen met een lichamelijke beperking. Wellicht is voor die ondernemers toegankelijkheid momenteel niet prioriteit nummer één, maar ze kunnen op deze manier wel hun inclusieve gezicht laten zien én meteen in gesprek met de doelgroep over de door hen genomen maatregelen om toegankelijker te worden.”

Online toegankelijkheid

Een uitje begint vaak al thuis, bij het bezoeken van de website van een vrijetijdslocatie. Ook online valt er wat betreft toegankelijkheid veel te winnen. Rob Verberne: “Schrijven dat je rolstoeltoegankelijk bent is niet voldoende. Laat op je website zien waar die toegankelijkheid in zit. En maak die informatie goed vindbaar. Zorg ook voor een reserveringssysteem waarin gasten eenvoudig kunnen aangeven of ze met een rolstoel komen, en wat daarbij eventuele wensen zijn.”

De Zonnebloem is expert op het gebied van toegankelijkheid

Als geen ander weet de Zonnebloem dat toegankelijkheid een voorwaarde is om er onbezorgd op uit te kunnen gaan. Onze kennis en ervaring zetten wij daarom in om de Nederlandse vrijetijdssector beter toegankelijk te maken. Zo gaan in ons project Onbeperkt Eropuit ruim 700 mystery guests met een lichamelijke beperking op pad om pretparken, dierentuinen, musea en stadions te testen op toegankelijkheid. Alle bevindingen van hen én van onze technische keurmeesters worden gebundeld in een advies waar de locaties mee aan de slag kunnen. Daarnaast geven we trainingen aan medewerkers van locaties over het gastvrij verwelkomen van mensen met een lichamelijke beperking. 

Wil je aan de slag met het toegankelijker maken van je locatie? Laat de Zonnebloem je helpen. Of neem contact op met projectleider Rob Verberne via onbeperkteropuit@zonnebloem.nl.