Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Mystery guests delen hun ervaringen

(Online) toegankelijkheid tijdens de coronacrisis

Gerrie Lischer en Annemarie Verbunt zijn al drie jaar actief als mystery guests voor de Zonnebloem en gaan met hun rolstoel menig locatie af om deze te testen op toegankelijkheid. Gerrie doet dit vaak samen met haar man, aan wie ze veel steun heeft. “Mijn geluk is bovendien dat ik vrij zelfstandig ben en kleine stukjes zelf kan lopen. Ik loop bijvoorbeeld zelf de trein in en mijn man duwt dan de rolstoel naar binnen. Tegenwoordig zijn de meeste treinstations goed toegankelijk.”

Website check

Ook Annemarie gaat er vaak op uit. Zij maakt gebruik van haar rolstoelbus en ervaart daardoor veel vrijheid. Door haar progressieve spierziekte is ze gebonden aan een elektrische rolstoel en maakt gebruik van mondbeademing. “Mijn rolstoel is echt goud waard, want door alle toeters en bellen die erop zitten kan ik de dingen doen waar ik zin in heb.” Vanwege haar ziekte heeft Annemarie 24 uur per dag zorg om zich heen. Dus ook als ze een dagje weg gaat. “Gelukkig heb ik twee hulpen die graag met me meegaan. Van tevoren check ik de website van de desbetreffende locatie. Ik wil weten waar ik kan parkeren en hoe we vervolgens op de plek van bestemming komen. Bij grotere vrijetijdslocaties, zoals musea of theaters is dit vaak goed te vinden.” 

Route op Google Streetview

Datzelfde geldt voor Gerrie. Ook zij stippelt vooraf de route uit die zij en haar man gaan lopen. Of dat nu in een museum, een stad of natuurgebied is. “Dat begint al met de uitgang van het station. Daarvoor gebruik ik Google Streetview. Ik bedenk van tevoren wat we tijdens ons uitstapje willen bekijken en of dat uitkomt met de hoeveelheid energie die ik heb. En ik kijk ook waar de toiletten zijn. Op basis van die informatie bepalen we welke route we nemen.” Voor Annemarie zijn de toiletten minder relevant, omdat zij daar alleen met een tillift gebruik van kan maken. “Gelukkig heb ik een getrainde blaas en kan ik het lang ophouden. Bovendien weerhoudt het me er niet van om eropuit te gaan. Ik ga bijvoorbeeld graag naar het strand. Lekker buiten en uitwaaien maar. Je kunt echter niet makkelijk online vinden welke strandtenten rolstoeltoegankelijk zijn.”

Toegankelijke natuurgebieden

Ook Gerrie en haar man worden blij van de natuur en maken graag wandelingen in het buitengebied. “Maar je kunt online vaak niet vinden wat voor ondergrond een natuurgebied heeft. Is het een zandpad of verhard? Gelukkig kan ik met mijn handbike ook over onverharde wegen, maar we hebben wel eens meegemaakt dat we echt niet verder konden. Datzelfde geldt voor een stedentrip naar Maastricht die we onlangs maakten. Dat de binnenstad vol kinderkopjes ligt, vind je niet op de website van de stad. Dat gehobbel is met een rolstoel niet comfortabel.”

‘Coronaproof’ terras

Net als Gerrie vindt Annemarie het heerlijk om een stad te bezoeken. Ondanks dat zij in de risicogroep valt, bezoekt ze graag een terras en geniet van uit eten gaan. “Tegenwoordig bereid ik zo’n bezoek wel anders voor. Ik check de locatie niet online, maar bel van tevoren of vraag ter plekke of ik er ‘coronaproof’ kan verblijven. Als je dat zo nadrukkelijk vraagt, wordt er meestal heel goed rekening mee gehouden. Dit soort leuke dingen ervaar ik nu als lichtpuntjes in mijn leven.”

Online vergaderen

Naast hun activiteiten voor de Zonnebloem zijn Gerrie en Annemarie beide maatschappelijk betrokken en vergaderen in die hoedanigheid geregeld via Microsoft Teams of Zoom. Zo is Gerrie actief in een aantal werkgroepen van de Participatieraad en maakt zich hard voor toegankelijkheid en inclusiviteit in haar woonplaats Beverwijk. “Zelf vind ik online vergaderen een prima alternatief nu fysieke vergaderingen niet kunnen vanwege corona. Het scheelt me ontzettend veel energie nu ik de deur er niet voor uit hoef. Wat mij betreft mogen dit soort vergaderingen ook na coronatijd digitaal plaatsvinden. Anderzijds is op het sociaal gebied veel minder fijn. Even kletsen over koetjes en kalfjes is er niet bij. Het online contact is veel zakelijker.”

Positieve energie

Datzelfde geldt voor Annemarie die zich onder andere inzet als ambassadeur voor het Prinses Beatrix Spierfonds. “Mede daardoor voel ik me nuttig en krijg daar veel positieve energie van. Nu liggen veel activiteiten stil en gaan de vergaderingen online door. Ik vind het best moeilijk om die gesprekken te volgen en daardoor heb ik ook het gevoel dat ik minder kan bijdragen. Het wordt tijd dat het gewone leven weer lekker gaat draaien.”