Nadenken over wat je eet is voor iedereen belangrijk. Maar als je een ziekte hebt of in een rolstoel zit al helemaal! Tips en tricks? Die krijg je deze zomer van diëtiste Anouk. Speciaal voor ons houdt ze een blog bij. Vandaag praat ze ons bij over allergieën en intoleranties.
Koemelkallergie vs. lactose-intolerantie
Allereerst wil ik een misverstand uit de wereld helpen. In mijn praktijk hoor ik namelijk vaak dat iemand niet tegen koemelk kan, terwijl uiteindelijk blijkt dat hij niet tegen lactose kan. Dat zijn twee verschillende aandoeningen, met verschillende voedingsadviezen, die vaak door elkaar gehaald worden.
Koemelkallergie is een overreactie van het afweersysteem op de eiwitten in koemelk. Klachten die hierbij horen zijn diarree, eczeem, spugen, darmkrampen of benauwdheid. Je kunt met deze allergie dus echt geen producten eten die gemaakt zijn van koemelk of koemelk bevatten.
Tips :
- sojaproducten zijn een goed plantaardig alternatief voor zuivelproducten.
- drink in plaats van normale melk amandel-, kokos-, haver of rijstmelk.
Als je een lactose-intolerantie hebt, kan lactose (= melksuiker) niet goed verteerd worden omdat je lichaam te weinig van het enzym lactase heeft. De klachten die je kunt ervaren zijn winderigheid, een opgezette buik, diarree of darmkrampen. Met deze intolerantie moet je ervoor zorgen dat je producten eet of drinkt die geen lactose bevatten.
Tips:
- tegenwoordig heb je lactosevrije melk en yoghurt!
- nog een misverstand: onze harde Nederlandse kazen bevatten (bijna) geen lactose.
- heb je een keer een verjaardag of ga je uit eten? Je kunt tabletjes (Kerutabs of Disolact) met het enzym lactase nemen, zodat je een keertje niet op hoeft te letten met lactose.
Glutenintolerantie (coeliakie) vs. tarwe-allergie
Nog al zo’n misverstand: als je geen gluten kan verdragen (coaliakie), heb je dan een tarwe-allergie? Nee! Ook dit zijn twee verschillende aandoeningen.
Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Ze beschadigen bij mensen met coeliakie het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan kapot als ze teveel in aanraking komen met gluten. Dit veroorzaakt allerlei klachten, zoals aanhoudende diarree, overgeven, buikpijn, stinkende en vette ontlasting en een opgezette buik. Op de lange termijn kan het zelfs leiden tot gewichtsverlies, bloedarmoede, onvruchtbaarheid, botontkalking, vermoeidheid of lactose-intolerantie.
Tips:
- eet geen tarwe, rogge, spelt, kamut of gerst;
- kijk uit met haver, want veel haver in Nederland is ‘besmet’ met tarwe;
- eet alternatieven als boekweit, teff en quinoa;
- let op het logo ‘glutenvrij’ op verpakkingen.
Bij een tarwe-allergie krijgen mensen een allergische reactie op het tarwe-eiwit zoals jeuk, een verstopte neus of buikklachten.
Tips:
- vermijd tarwe en spelt;
- als alternatief kun je wel rogge, gerst, boekweit en haver eten.
En dan is er nog de hype rond glutensensitiviteit. Je leest tegenwoordig vaak dat glutenvrij eten gezonder is. En dat veel celebrities glutenvrij eten. Maar is glutenvrij eten echt beter voor je? Artsen en wetenschappers zijn het er over eens dat er mensen zijn die geen coeliakie of tarweallergie hebben, maar zich wel beter voelen als ze gluten vermijden. De grote vraag is: ligt dit aan het vermijden van de gluten of zit er nog een ander stofje in de granen die klachten geeft? Dat weet men nog niet.
Wil je weten of jij glutensensitief bent? Doe dit dan onder begeleiding van een diëtist.
Recept Zomerse smoothie koemelk en lactose-vrij
Ingrediënten:
- 250 ml rijstmelk of kokosmelk
- 1 handvol bevroren bosbessen
- 1 handvol bevroren aardbeien
- ½ rijpe mango
- ½ rijpe banaan
Alles in de blender en drinken maar! Ook kun je er ijsjes van maken.
Recept: gluten-, koemelk- en lactosevrij bananenbrood
Ingrediënten:
- 150 gram amandelmeel of kokosmeel
- 3 rijpe bananen
- 40 gram gedroogde vijgen
- 40 gram verse dadels zonder pit
- 60 gram walnoten of hazelnoten
- 3 eieren
- halve theelepel zout
- 1 theelepel glutenvrij bakpoeder
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 175 graden
2. Ontpit de dadels en snij de steeltjes van de vijgen
3. Maal de dadels, vijgen en de rijpe bananen tot een glad mengsel in de keukenmachine
4. Klop de eieren goed luchtig in een grote kom en roer hier het amandelmeel en het mengsel uit de keukenmachine doorheen
5. Hak de noten grof en roer ze samen met het zout en bakpoeder door het beslag
6. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het mengsel erin. Plaats het in de voorverwarmde oven gedurende 55 minuten
7. Haal hem uit de vorm en trek het bakpapier er voorzichtig af. Laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen op een rooster