Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Foodblog over gluten met een handicap

Foodblog 3: wat te doen met koemelk, lactose of gluten?

04-08-2016

Nadenken over wat je eet is voor iedereen belangrijk. Maar als je een ziekte hebt of in een rolstoel zit al helemaal! Tips en tricks? Die krijg je deze zomer van diëtiste Anouk. Speciaal voor ons houdt ze een blog bij. Vandaag praat ze ons bij over allergieën en intoleranties.

Koemelkallergie vs. lactose-intolerantie

Allereerst wil ik een misverstand uit de wereld helpen. In mijn praktijk hoor ik namelijk vaak dat iemand niet tegen koemelk kan, terwijl uiteindelijk blijkt dat hij niet tegen lactose kan. Dat zijn twee verschillende aandoeningen, met verschillende voedingsadviezen, die vaak door elkaar gehaald worden.

Koemelkallergie is een overreactie van het afweersysteem op de eiwitten in koemelk. Klachten die hierbij horen zijn diarree, eczeem, spugen, darmkrampen of benauwdheid. Je kunt met deze allergie dus echt geen producten eten die gemaakt zijn van koemelk of koemelk bevatten.

Tips :

  • sojaproducten zijn een goed plantaardig alternatief voor zuivelproducten.
  • drink in plaats van normale melk amandel-, kokos-, haver of rijstmelk.

Als je een lactose-intolerantie hebt, kan lactose (= melksuiker) niet goed verteerd worden omdat je lichaam te weinig van het enzym lactase heeft. De klachten die je kunt ervaren zijn winderigheid, een opgezette buik, diarree of darmkrampen. Met deze intolerantie moet je ervoor zorgen dat je producten eet of drinkt die geen lactose bevatten.

Tips:

  • tegenwoordig heb je lactosevrije melk en yoghurt!
  • nog een misverstand: onze harde Nederlandse kazen bevatten (bijna) geen lactose.
  • heb je een keer een verjaardag of ga je uit eten? Je kunt tabletjes (Kerutabs of Disolact) met het enzym lactase nemen, zodat je een keertje niet op hoeft te letten met lactose.

Foodblog over gluten

Glutenintolerantie (coeliakie) vs. tarwe-allergie

Nog al zo’n misverstand: als je geen gluten kan verdragen (coaliakie), heb je dan een tarwe-allergie? Nee! Ook dit zijn twee verschillende aandoeningen.

Gluten is een mengsel van eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Ze beschadigen bij mensen met coeliakie het slijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan kapot als ze teveel in aanraking komen met gluten. Dit veroorzaakt allerlei klachten, zoals aanhoudende diarree, overgeven, buikpijn, stinkende en vette ontlasting en een opgezette buik. Op de lange termijn kan het zelfs leiden tot gewichtsverlies, bloedarmoede, onvruchtbaarheid, botontkalking, vermoeidheid of lactose-intolerantie.

Tips:

  • eet geen tarwe, rogge, spelt, kamut of gerst;
  • kijk uit met haver, want veel haver in Nederland is ‘besmet’ met tarwe;
  • eet alternatieven als boekweit, teff en quinoa;
  • let op het logo ‘glutenvrij’ op verpakkingen.

Bij een tarwe-allergie krijgen mensen een allergische reactie op het tarwe-eiwit zoals jeuk, een verstopte neus of buikklachten.

Tips:

  • vermijd tarwe en spelt;
  • als alternatief kun je wel rogge, gerst, boekweit en haver eten.

En dan is er nog de hype rond glutensensitiviteit. Je leest tegenwoordig vaak dat glutenvrij eten gezonder is. En dat veel celebrities glutenvrij eten. Maar is glutenvrij eten echt beter voor je? Artsen en wetenschappers zijn het er over eens dat er mensen zijn die geen coeliakie of tarweallergie hebben, maar zich wel beter voelen als ze gluten vermijden. De grote vraag is: ligt dit aan het vermijden van de gluten of zit er nog een ander stofje in de granen die klachten geeft? Dat weet men nog niet. 

Wil je weten of jij glutensensitief bent? Doe dit dan onder begeleiding van een diëtist. 

Recept Zomerse smoothie koemelk en lactose-vrij

Ingrediënten:

- 250 ml rijstmelk of kokosmelk
- 1 handvol bevroren bosbessen
- 1 handvol bevroren aardbeien
- ½ rijpe mango
- ½ rijpe banaan

Alles in de blender en drinken maar! Ook kun je er ijsjes van maken. 

Recept: gluten-, koemelk- en lactosevrij bananenbrood

Foodblog 3 bananabread

Ingrediënten:

- 150 gram amandelmeel of kokosmeel
- 3 rijpe bananen
- 40 gram gedroogde vijgen
- 40 gram verse dadels zonder pit
- 60 gram walnoten of hazelnoten
- 3 eieren
- halve theelepel zout
- 1 theelepel glutenvrij bakpoeder

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 175 graden
2. Ontpit de dadels en snij de steeltjes van de vijgen
3. Maal de dadels, vijgen en de rijpe bananen tot een glad mengsel in de keukenmachine
4. Klop de eieren goed luchtig in een grote kom en roer hier het amandelmeel en het mengsel uit de keukenmachine doorheen
5. Hak de noten grof en roer ze samen met het zout en bakpoeder door het beslag
6. Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet het mengsel erin. Plaats het in de voorverwarmde oven gedurende 55 minuten
7. Haal hem uit de vorm en trek het bakpapier er voorzichtig af. Laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen op een rooster

Anouk de Veen

Anouk de Veen

Anouk de Veen is verpleegkundige én diëtiste in haar eigen praktijk in Nijmegen. Ze richt zich op pure voeding en is gespecialiseerd in voeding bij fibromyalgie en andere reumatische aandoeningen. Meer informatie over Anouk vind je op www.dietist-lavitasana.nl.