Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Baggermuseum Sliedrecht als mannenuitje

Met de mannen de bagger in

01-03-2017

Het is vrijdagmiddag. Op de parkeerplaats bij het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht verzamelt zich een klein groepje vrijwilligers en deelnemers, van de Zonnebloemafdeling Dordrecht-Noord. Vrijwel uitsluitend mannen, en dat is geen toeval.

Toen Henny Moons drie jaar geleden voorzitter werd van de afdeling Dordrecht-Noord, viel hem wat op. “De deelnemers bij onze afdeling zijn voornamelijk vrouwen. Misschien wel negentig procent. Daarnaast zijn het grotendeels mensen van zeventig jaar en ouder. Mannen en jongeren zijn dus behoorlijk ondervertegenwoordigd.” Henny besprak die constatering met het bestuur. “Ik gaf aan dat het gebrek aan mannelijke deelnemers wel eens aan het soort activiteiten kon liggen. Die zijn vooral op vrouwen gericht. Bloemschikken, daar zullen mannen nu eenmaal niet zo snel bij aanhaken… Dat moet toch anders kunnen?”

Techniek

Zo ontstond een idee voor een ‘mannenuitje’ naar het Baggermuseum. “Uiteraard hebben we een rondje gemaakt langs onze mannelijke deelnemers”, vertelt Henny. “En die waren heel positief. Het gaat immers over techniek en over vroeger. En in een regio als de onze zijn er misschien ook wel deelnemers die ooit wat met de baggerindustrie te maken hebben gehad.”

Grappen

Koffie. Daarmee begint het uitje in het museum, dat is gevestigd in de voormalige villa van de Sliedrechtse bouw- en baggerfamilie Volker. Niet iedereen kent elkaar, maar het klikt al gauw en de grappen vliegen over en weer. Dat doel is alvast bereikt. “Want de gespreksstof is met mannen onder elkaar tóch anders dan bij een bingoavond”, grapt Henny.

Allereerste uitje

Eén van de mannen is Gerrit Monster. Voor hem is dit het allereerste uitje met de Zonnebloem. Het is na twee herseninfarcten en een hersenbloeding zelfs een van de allereerste keren dat hij überhaupt eropuit gaat. “We komen moeilijk de deur uit met zijn tweeën”, vertelt zijn vrouw Gudrun die mee is voor extra ondersteuning. “Niet eens zozeer fysiek. Vooral het vertrouwen om er samen op uit te gaan is weg. Zeker, omdat we tijdens een van de infarcten op reis waren. Gerrit is daar erg onzeker van geworden, bang dat er onderweg iets gebeurt en dat ik er dan alleen voorsta.”

Baggermuseum Sliedrecht als mannenuitje

Wereld veroveren

Dan nemen twee museumrondleiders de groep mee op een ontdekkingstocht langs de geschiedenis van de Nederlandse baggerindustrie. Een jongensboekachtig verhaal, dat begint met de aanleg van het Noordzeekanaal in de 19e eeuw. Waarna de Nederlandse waterbouwers de wereld veroveren met hun unieke kennis: het Suezkanaal, de haven van Soerabaja, een vliegveld in zee bij Hong Kong en 120 meter diepe olieputten voor de kust van Alaska.

Schaalmodellen

De rondleiders brengen die hele wereld in geuren en kleuren tot leven. Langs vitrines vol scheepsinstrumenten, filmpjes van heroïsche bouwprojecten waar de Hollandse baggeraars hun stempel op drukten. Ze demonstreren met prachtige schaalmodellen hoe de enorme baggerschepen van nu gigantische hoeveelheden zand weten op te zuigen – en op andere plekken weer opspuiten, om dijken of complete eilanden aan te leggen.

Herinneringen

Gerrits ogen glinsteren. Praten kan hij sinds zijn infarcten en hersenbloeding slecht, maar Gudrun ziet hoe hij de demonstraties geboeid volgt. Enthousiast dingen aanwijst die indruk maken. Dingen herkent van vroeger – zelf werkte hij jarenlang op een scheepswerf in Kinderdijk. Een periode, waarover hij door zijn beschadigde geheugen soms niet meer alles weet, maar nu komen plots herinneringen naar boven.

Samen optrekken

Het begin is gemaakt met activiteiten voor mannen. Maar hoe wil Henny verder? “We gaan dit bespreken met de regio. Bij ons is het aantal mannelijke deelnemers relatief klein, maar als de andere Dordtse afdelingen meedoen, kunnen we misschien samen optrekken om meer te betekenen voor deze groep. Dat zou mooi zijn. Dit is de eerste stap en zeker niet de laatste. En mond-tot-mondreclame doet dan zijn werk.”

Vrolijk

Voor Gerrit smaakt deze dag in elk geval naar meer. Gudrun: “Dit wil Gerrit zeker vaker doen. Het is lang geleden dat ik hem vrolijk heb gezien, dat ik hem zie genieten. En als ik hem zie genieten, ben ik zelf ook blij!”

Baggermuseum Sliedrecht als mannenuitje