Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Kersenuitje met de Zonnebloemauto

Plukken, proeven en proosten

29-08-2017

Zomertijd kersentijd: hét moment om een kijkje achter de schermen te nemen bij een boomgaard in de buurt. Zonnebloemvrijwilligers uit Doorn organiseren een ‘kersenuitje’.

De kersenboomgaard van de familie Vernooij ligt niet ver buiten het dorp Doorn. Toch is het een moeilijk te bereiken plek. Want hoe kom je er als je afhankelijk bent van aangepast vervoer? De lokale Zonnebloemafdeling maakt het mogelijk. Vrijwilligers regelen vervoer, persoonlijke begeleiding en een gezellig dagprogramma voor 24 mensen.

Privéchauffeur

Wim Faber arriveert met de Zonnebloemauto die wordt bestuurd door zijn eigen ‘privéchauffeur’: een vrijwilliger die hem ophaalt en aan het eind van de dag weer thuis brengt. Truus, de vrouw van Wim, is er ook bij. “Voor Wim is aangepast vervoer echt noodzakelijk om ergens te komen in zijn rolstoel. Dit is perfect.”

Kersenbier

De dag start met – hoe kan het ook anders – kersengebak. Daarna verkent de groep de boomgaard op eigen houtje, via het rolstoelpad. Medewerkers van het bedrijf sorteren de kersen op grootte en kleur en geven ondertussen uitleg. Een aantal deelnemers heeft ook de souvenirwinkel met streekproducten gevonden. Wim en Truus kopen er een kersenbiertje. “Om te proosten. Als we weer een keertje samen zijn”, lacht Wim.

Gezelligheid

Vrijwilliger Betty Engelhart ziet iedereen genieten. “Het is zo belangrijk dat iedereen naar buiten kan die dat wil. Zeker in de zomer, als het lekker weer is. Wij helpen mensen daar met veel plezier bij.” Wim geniet van de gezelligheid. “Hij woont in een verzorgingshuis en ziet elke dag dezelfde gezichten. Hier heeft hij een keer ándere gezellige mensen om zich heen”, vertelt Truus. “De Zonnebloem betekent daarom veel voor hem.”

Kersenuitje met de Zonnebloemauto

Meer energie

Bij afscheid krijgt iedereen nog wat kersen mee naar huis. De Zonnebloemauto staat alweer klaar om Wim naar huis te brengen. Ook een vrouw op leeftijd stapt in. Als ze langs het dorp Langbroek rijden, vertelt ze dat ze daar geboren is. Voordat ze het in de gaten hebben, is de chauffeur al afgeslagen. “Iedereen zin in een ommetje?”, vraagt hij. “Dat kan geregeld worden!” Ze maken een kleine omweg vol herkenning door het dorp en Wim komt iets later thuis dan verwacht. Maar met nóg meer energie. Het kersenbiertje zet hij alvast maar koud.