Een kijkje achter de schermen bij de loterij
De gelukkige winnaars van de jaarlijkse Nationale Zonnebloemloterij 2018 zijn bekend. Vandaag was de trekking op het Nationaal Bureau in Breda. Bij de bekendmaking waren enkele actieve vrijwilligers die toezagen hoe de winnende lotnummers werden gekoppeld aan mooie prijzen.
Het hele jaar door zijn ze in touw voor de Zonnebloem en maandag kregen ze een kijkje in de keuken van de Nationale Zonnebloemloterij. En dat hadden vrijwilligers Joyce Blume, Mary Leek, Arthur Smetsers en Annemieke Lugtig en haar man Jan niet willen missen.
Postergirl
Joyce, Annemieke, Jan en Mary zagen eerder dit jaar al wat er allemaal komt kijken bij zo’n loterij. Zo stond Joyce afgebeeld op de loten, posters en was ze te zien in een video van de Zonnebloem. “Ik was de postergirl”, zegt de Purmerendse trots. “Normaal maak ik zelf altijd foto’s. Vind ik leuk om te doen. Nu vroeg het bestuur van de afdeling Purmerend of ik op de foto wilde voor de loten. Ja, natuurlijk wilde ik dat.” Zo was ze door het hele land te zien en kreeg ze verschillende reacties van mensen die haar herkenden, zoals een nichtje die elders woont: “‘Je staat op de loten!’ appte ze. Mijn nichtje wist dat vooraf natuurlijk niet”, zegt Joyce.
Loten van de pers
Annemieke en Mary van de afdeling Obdam Hensbroek bezochten in februari in het naburige Heerhugowaard de drukkerij waar de loten van de pers rolden. “Je weet niet wat je ziet”, begint Mary. “Talloze pallets met daarop doosjes vol loten stonden klaar.” “Aan ons de taak om steekproefsgewijs de loten na te lopen”, vult Annemieke aan. Met een controlelijst in de hand zochten ze naar oneffenheden en printfouten.
De afdeling Obdam Hensbroek verkocht dit jaar 5.100 loten, weet Mary die in het bestuur van de afdeling zit. “Onze vrijwilligers krijgen wijken toebedeeld. De meesten lopen al jaren dezelfde wijken.” “Dat maakt het leuk”, zegt Annemieke. “Mensen kennen je na een paar keer en zeggen: ‘hé, daar ben je weer!’.” Annemieke houdt gastbezoeken en is onder meer betrokken bij uitjes. Jan, haar echtgenoot, is wat ze noemen een ‘gastvrijwilliger’ en hielp bij de loterij van dit jaar. De afdeling Obdam Hensbroek verkocht haar loten voornamelijk aan de deur. “Voor volgend jaar gaan we meer kijken hoe de online verkoop werkt”, zegt Mary.
Online verkoop
Arthur Smetsers van de afdeling Dronten heeft de online verkoop al volledig in de vingers. Dit jaar verkocht hij bijna 220 loten via de online verkooppagina – 200 loten verkocht hij via de niet-digitale weg. “Online verkopen is super makkelijk. Je kunt iedereen een link sturen naar je eigen verkooppagina op zonnebloem.nl. Dat kan onder meer via Facebook, LinkedIn, WhatsApp, e-mail en Twitter. Ik gebruikte WhatsApp en LinkedIn. Heb iedereen in mijn contactenlijst gewoon een bericht gestuurd”, kijkt hij terug op de eerste keer dat hij online loten verkocht. Mensen overhalen om te doneren is voor Arthur een sport. Dankzij de online verkoop verkocht de Drontenaar 25 procent meer loten dan vorig jaar, becijfert hij. “Ik heb voor volgend jaar al wat tips gemaild naar de Zonnebloem.”
Je belangeloos inzetten
Of ze nu aan de deur verkochten, digitaal of beide. Of het er nu veel of iets minder waren. Arthur, Mary, Jan, Joyce en Annemieke zetten zich maar wat graag in voor de Zonnebloem. En hun motivatie is dezelfde: ze willen iets doen voor een ander. Mary: “Het is de aandacht die mensen krijgen die hen gelukkig maakt. En daar word ik weer blij van.” Arthur: “Ik ben sinds 2013 actief voor de Zonnebloem. De eerste deelnemer die ik bezocht was een man van 92 jaar oud. Hij overleed een jaar later. Ik bezoek nog altijd eens per week zijn vrouw. Mensen worden dolgelukkig van zulke bezoekjes en dat geeft mij energie.” “Ik wil belangeloos iets doen voor de maatschappij”, zegt Joyce. “Bovendien houd ik van ouderen en hun verhalen. Ze hebben zoveel beleefd en vaak ook nog armoede gekend. De generaties die geboren zijn vanaf pakweg de jaren 60 hebben het heel goed en dat is dankzij deze mensen. Hun verhalen moeten voortleven.”