Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Duiken is ook mogelijk met een beperking. Anneke van der Werf geniet er met volle teugen van

Duiken met een beperking: als een vis in het water

20-05-2019

Duikmuisje, zo noemen insiders Anneke van der Werff ook wel. En dat is niet voor niets: dat ze in een rolstoel zit, weerhoudt haar er niet van om meerdere keren in de week het water in te duiken. Of het nou in Nederland is, in Egypte, in open water of in een wrak. Als ze duikt, voelt Anneke zich als een vis in het water.

Hoe ben jij met de duiksport in aanraking gekomen?

“Ik heb heel veel sporten gedaan: surfen, mountainbiken, steppen, skiën. Mijn spierziekte is progressief, maar ik heb geen zin om bij de pakken neer te gaan zitten, dat vind ik zonde van mijn tijd. Ik beoefen een sport en als dat niet meer lukt door mijn beperking, ga ik op zoek naar een nieuwe sport die ik nog wel kan. Tijdens een open avond van de duikvereniging in de buurt maakte ik voor het eerst kennis met deze sport. Ik dook als eerste het zwembadwater in en kwam als laatste weer boven. Ik was gelijk verkocht!”

Is het lastig om te duiken met een beperking?

“Het enige dat lastig is, is het aan- en uitkleden en ik kan niet zelfstandig het water in komen. Maar daar maken we geen punt van. Duikmaatjes jonassen me dan gewoon vanaf de kant de plomp in. Boven water heb ik hulp nodig, maar onder water ben ik ‘gezond’. Ik ben altijd moe en heb altijd pijn. Als ik duik voel ik dat niet. In het water ben je licht en heb je geen last van de zwaartekracht. En natuurlijk ben ik de dag na een duik extra vermoeid. Maar moet ik het daarom maar laten? Ik kan dan wel de hele dag teren op de mooie duiken die ik de dag ervoor heb mogen maken en zou die fijne momenten onder water niet willen missen! Kortom: vergeet je handicap en ga duiken, voel wat het is om een uur gezond te zijn als je onder water bent.”

Kan iedereen met een beperking duiken?

“Als je wilt duiken, word je gekeurd door een duikarts. Mijn hart en longen zijn in topconditie, dus ondanks mijn beperking kan ik gewoon duiken, zoals ieder ander. Het hangt natuurlijk af van je beperking en je conditie maar ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen. Geïnteresseerden kunnen contact met mij opnemen. Ik kan je helpen met het vinden van de juiste uitrusting en duikschool en tips geven over toegankelijke duikstekken voor mensen met een beperking”

Wat is jouw meest bijzondere duikervaring?

“Het zijn er twee! De eerste keer was toen ik samen met iemand meedeed aan een grotduik. Mijn buddy durfde uiteindelijk de grot niet in, dus wij besloten eromheen te zwemmen. Toen zag ik onder ons opeens een haai liggen: een luipaardhaai. Ik ben ook onderwaterfotograaf, dus ik nam meteen mijn kans waar. Heel langzaam ben ik de haai steeds verder genaderd. Uiteindelijk heb ik op 1 meter afstand foto’s kunnen maken. Echt geweldig. Wat me ook altijd is bijgebleven was een duik waarbij we een groep dolfijnen tegenkwamen. Op een afstandje bekeek ik hen, liggend in het water. Toen verliet een van de dolfijnen de groep en kwam spontaan naast mij liggen. Het was alsof we de groep samen observeerden. Dat moment zal ik nooit vergeten. Maar ook in de Nederlandse wateren zijn mooie dingen te zien. In Zeeland heb je in mei bijvoorbeeld sepia’s, een soort inktvisjes, die hun eitjes gaan afzetten. Daarbij verschieten ze steeds van kleur, een prachtig gezicht.”

Zelf duiken?

Inspireert het verhaal van Anneke je en wil je de wereld onder het wateroppervlak van dichtbij bekijken? Er zijn organisaties die je op weg kunnen helpen, zoals de International Association for Handicapped Divers of Scuba Connection in Naarden. Op hun website vind je een instructeur die je het duiken kan leren. Of neem contact op met Anneke door haar een e-mail te sturen.