Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.

Zussen na 12 jaar herenigd door Zonnebloemreis

27-11-2019

Magda en haar dochter Dineke gaan graag op vaarreis met MPS de Zonnebloem. Toen Magda hoorde dat het schip deze keer een stop zou maken in Medemblik, ontstond een wens. Ze wilde niets liever dan haar zus Dien, die in Friesland woont en wie ze door omstandigheden al twaalf jaar niet meer had gezien, treffen. Haar wens ging in vervulling. Na al die jaren sloten de zusjes elkaar zielsgelukkig weer in de armen. 

Magda liep als kind polio op, waardoor ze ook toen ze zelf al een gezin had soms lange tijd in het ziekenhuis moest verblijven. Zus Dien ving dan Magda’s gezin op en werd voor Magda’s dochter Dineke een tweede moeder. “Wij woonden met ons gezin op de eerste etage en tante Dien met haar gezin op de tweede etage. Mijn moeder lag soms acht weken in het ziekenhuis na een operatie. Tante Dien zorgde dan voor mij en mijn zus. Zo hebben we zeven jaar gewoond met z’n allen. Ik heb zoveel fijne herinneringen aan die tijd en aan mijn tante. Mijn moeder komt uit een gezin van negen en heeft nog meer lieve zussen, maar Dien heeft bij ons allebei een speciaal plekje in ons hart.” Magda knikt: “Ik was zo blij met de steun van mijn zus en haar goede zorgen voor mijn kinderen. Het was in die jaren ook heel gezellig. We hebben veel plezier gehad samen.”

Herinneringen ophalen

Ook voor Dineke was het dus een weerzien om zich op te verheugen. “Ik vergeet nooit hoe ze op elkaar afrolden. Ze lijken zo op elkaar dat tante Dien riep: ‘Dat ben ik’! Toen vlogen ze elkaar in de armen en kusten en knuffelden elkaar. Hun blijdschap was erg ontroerend om te zien.” De zussen doken samen een terrasje op en genoten met volle teugen van het weerzien. “Mooi om te zien hoe vertrouwd het meteen weer was tussen die twee.” Samen haalden ze herinneringen op aan vroeger. “Van vroeger herinnert ze zich dingen levendig. Als ik ergens over begon, gingen haar ogen glimmen. Ze maakte veel grapjes, net als vroeger, waar we allemaal om moesten lachen.”

Elektrische rolstoel

Dat de zussen elkaar zo lang niet hadden gezien komt door allerlei factoren waar ze niets aan konden veranderen. “Mijn vader was de laatste jaren van zijn leven aan het dementeren en lange afstanden afleggen ging niet. Na zijn overlijden, was mijn moeder zelf niet meer in staat om zo’n stuk te reizen. Van Rijswijk naar Heerenveen is een heel eind.” Hetzelfde gold voor zus Dien, die ook afhankelijk is van een rolstoel. 

De laatste keer

Wel hielden de zussen via de telefoon contact. Maar er gaat niets boven elkaar kunnen zien en aanraken. “Mijn moeder is 92 en Dien 90. Ik ben zo dankbaar dat ze dit op hun hoge leeftijd nog hebben mogen meemaken. Heel mooi dat dit zo kon, want met het Zonnebloemschip kan mijn moeder wel prima reizen.” Magda teert nog steeds op de gezellige middag die niet alleen het hoogtepunt vormde van de vaarreis, maar ook van haar jaar. “Ik besef dat dit waarschijnlijk de laatste keer is dat ik mijn zusje heb gezien. Daarom is dit weerzien extra bijzonder, het is een moment dat ik altijd zal koesteren.”

Meer informatie

Wil je ook onbezorgd genieten tijdens een vakantie met MPS de Zonnebloem? Bekijk dan ons aanbod van de komende vaarvakanties of vraag onze vakantiegids aan.