Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Spannende activiteiten

Zonnebloem Jongeren Actief is een (h)echte vriendengroep

Zonnebloem Jongeren Actief is bepaald geen doorsnee afdeling van de Zonnebloem. De activiteiten van de Eindhovense groep zijn vaak net wat spannender dan normaal, de leeftijd van de deelnemers is daar ook naar. “Het leven is vaak al lastig genoeg, we moeten er zelf iets bijzonders van maken.”

Het is even slikken als Angelique Hermans het tuig krijgt en in haar rolstoel wordt vastgezet. Door haar zwakke botten moet de Eindhovense oppassen met alles wat ze doet. Ze kan zo maar iets breken. En nu zit ze in een klimbos, klaar om te gaan roetsjen van boomtop naar boomtop. Moet ze het wel doen? De andere deelnemers van Jongeren Actief helpen haar over de drempel en juichen wanneer ze het hangend in de lucht uitschreeuwt van opwinding. Terug op de grond kan ze het niet geloven. Angelique is zojuist door haar angstbarrière gegaan. Een vlucht om nooit te vergeten.

Vooral enthousiasme

Het is zo’n typische activiteit van Jongeren Actief, nu enkele jaren geleden. Met zijn allen naar het klimbos, ondanks alle beperkingen, kom er maar eens op. “We doen echt heel veel”, zegt Ariane Meijer, samen met Angelique een van de actieve deelnemers. “Picknicken, paardrijden, boottochten, barbecues, speurtochten in de stad. We zijn vooral allemaal heel enthousiast. Leeftijd maakt niet uit, als je maar gezellig meedoet. Ik behoor met mijn 50 jaar bij de ‘ouderen’, we hebben ook deelnemers van begin 20.”

Wat ze met elkaar ook ondernemen, het zijn altijd geweldige dagen, vindt Ariane. “Ik beschouw deze afdeling echt als mijn vriendengroep. We gunnen elkaar veel en steunen elkaar echt. We waren eens in de Efteling toen ik voor een heftige operatie stond. Anderen zagen aan me dat ik het er moeilijk mee had. Dan kwamen ze eens wat dichter bij me staan of betrokken me extra bij dingen. Zonder dat ik het erover hoefde te hebben, voelde ik de steun. En het was gewoon gezellig.”

Bende van Ellende

Met een gedeelte van de groep staan Ariane en Angelique bekend als de Bende van Ellende. “Wij zijn wel degenen die het meest aanwezig zijn”, legt Angelique (49) uit. “Noem ons het gekste, we nemen vaak het voortouw. Als er een feestje is, wordt het met ons ook écht een feestje.” Ariane kent ze al sinds de mavo. “We zaten bij elkaar in de klas. Daarna verloren we elkaar uit het oog, maar via Facebook kwamen we weer in contact. Op foto’s zag ik hoeveel leuke dingen ze met de Zonnebloem deed. Toen heb ik me ook aangesloten. Ik ben graag onder de mensen, dit is precies wat ik zocht.”

Paardrijden

Jongeren Actief heeft veel contact met lokale bedrijven. Zij zorgen vaak voor de vrijwilligers die nodig zijn om eropuit te kunnen. Daar zijn de deelnemers heel dankbaar voor, zegt Ariane. “Anders kunnen we echt geen dagje naar het strand.” Zelf heeft ze haar mooiste herinnering aan de dag dat ze met zijn allen gingen paardrijden. “Ik heb een open ruggetje. Een aangeboren beperking, maar ik ga wel achteruit. Vroeger heb ik vaker paard gereden, ik had nooit gedacht dat het nu nog zou kunnen. De dag dat wij dat met de Zonnebloem gingen doen, was heel emotioneel voor me. Het leven is vaak al lastig genoeg, dan moeten wij er zelf iets bijzonders van maken als we op pad gaan.”