Cookies

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

Instellingen

Zonnebloem.nl en de bijbehorende (sub)domeinen maken gebruik van cookies en daarmee vergelijkbare technieken.

Wij gebruiken functionele en analytische cookies om bezoekers een optimale bezoekerservaring te bieden. Bovendien plaatsen derde partijen advertentie cookies, zodat De Zonnebloem u relevante en gepersonaliseerde advertenties kan tonen buiten deze websites om.

Uw internetgedrag buiten de websites kan ook door deze derde partijen gevolgd worden door middel van tracking cookies. Door op akkoord te klikken bevestigt u akkoord gaat met het gebruik van analytische en tracking cookies en cookies van derde partijen.

Voor meer informatie klik hier

U kunt zelf instellen welke cookies u van ons accepteert. Houd er rekening mee dat door het niet accepteren van cookies uw website ervaring niet optimaal kan zijn. Meer informatie over het gebruik van gegevens van verschillende cookies vindt u in ons cookiebeleid.
Via youronlinechoices.com kunt u zelf bepalen per netwerk of u advertenties krijgt te zien op basis van uw vorige websitebezoek en interesses. U kunt de cookies ook van uw apparaat verwijderen door te klikken op de browser die voor u van toepassing is: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Safari (macQS), Opera.
Emiel Roemer ontmoet Wij staan Op

Wij Staan Op voor een toegankelijke samenleving

09-10-2015

Een écht toegankelijke samenleving creëren. Dat is het doel van Wij Staan op! Drie van de leden van het kernteam reisden deze week naar Den Haag, voor een ontmoeting met Emile Roemer. Gastblogger Cynthia van der Winden brengt verslag uit van het gesprek.

“Gisteren gingen we met drie leden van ons bestuur naar Den Haag. Op bezoek bij SP-fractievoorzitter Emile Roemer, met wie we wilden praten over het creëren van een écht toegankelijke samenleving. Wij Staan Op! is een initiatief van jongvolwassenen met een fysieke en/of zintuiglijke beperking die zelf hebben ondervonden hoe lastig het is om écht deel van de samenleving uit te maken. En daar willen we verandering in brengen.

Dat doen we op twee manieren. We willen een breed publiek ervan doordringen dat we onderdeel zijn van de samenleving. Dat een restaurant dat slecht toegankelijk is, daarmee bijvoorbeeld klanten misloopt. Of dat een invalidentoilet alleen zin heeft als je er met een beperking ook echt gebruik van kunt maken - wat in heel veel gevallen niet zo is, bijvoorbeeld door een drempel. Omdat er vaak óver ons wordt gepraat en gedacht in plaats van mét ons.

Daarnaast richten we ons op de politiek. Vandaar het gesprek met Emile Roemer. Als het goed is bekrachtigt de Tweede Kamer in december - na acht jaar! - eindelijk een VN-verdrag waarin de rechten van mensen met een beperking zijn vastgelegd. Maar we willen de politiek laten beseffen dat dat nog maar het begin is. Wat écht nodig is, is dat de samenleving ons anders gaat zien en ons volledig betrekt bij besluitvorming.

Roemer was het daarmee eens. Het was een fijn gesprek. We hebben hem verteld wat onze eigen ervaringen zijn. Hij was verbaasd over de voorbeelden waar we mee kwamen. Over de 'verborgen' kosten waar je met een beperking al gauw mee te maken krijgt. En hij liet duidelijk merken dat hij echt wil meewerken aan verandering. Ik denk dat hij het belang er ook echt van inziet - al gaat het natuurlijk niet om woorden, maar om daden.

Bij die daden moet de politiek een partner zijn. Daarom willen we ook met vertegenwoordigers van alle andere partijen gaan praten. En we willen zoveel mogelijk mensen vragen ons manifest te ondertekenen. Op de dag dat het VN-verdrag bekrachtigd wordt, willen we dat aan minister-president Mark Rutte aanbieden. Als signaal dat het vooral belangrijk is dat de samenleving als geheel actie onderneemt.

En gelukkig zijn daar ook veel goede voorbeelden van. Zo wilde ik een aanvraag doen voor een sportrolstoel, omdat ik sinds kort op rolstoelhockey zit. Maar omdat ik kan lopen, vroeg ik me af of dat wel kon. ‘Natuurlijk’, kreeg ik bij de gemeente te horen. ‘Je kunt wel lopen, maar hebt niet de snelheid of het evenwichtsvermogen om aan regulier veldhockey mee te doen’. Dat vond ik een mooi voorbeeld van écht meedenken, verder kijken dan je neus lang is. Dat is de houding die we willen stimuleren, en we hopen daar na Emile Roemer nog veel mensen van te kunnen overtuigen!”

wij staan op Cynthia

Cynthia van der Winden

Cynthia van der Winden (22) is een van de leden van het kernteam van Wij Staan Op!, een beweging van jongvolwassenen met een fysieke en/of zintuiglijke beperking die aan de hand van eigen ervaringen pleiten voor een meer toegankelijke samenleving.