Zwaaien met een vuilnisemmerdeksel om op te vallen

Burgemeester Doetinchem maakt testrit in rolstoel met de Zonnebloem

Burgemeester Mark Boumans maakte onlangs een rolstoelrit door het centrum van Doetinchem om zelf te ervaren hoe het met de toegankelijkheid van zijn stad is gesteld. Dat deed hij op initiatief van de Zonnebloem Doetinchem. Samen met Zonnebloemdeelnemers Twan en Saskia maakte Boumans per rolstoel en met een zogenaamd ‘beperkingenpak’ aan een twee uur durende rit door de binnenstad. “Goed om een keer te doen”, concludeerde de burgemeester en vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) na afloop. “Ik denk niet dat je je kunt verplaatsen in iemand met een beperking als je niet op dezelfde manier zo door de binnenstad gaat.”

In maart van dit jaar was burgemeester Mark Boumans te gast op een conferentie van alle Gelderse Zonnebloemafdelingen. Daar ontstond het idee om zelf ook eens te ervaren hoe het is om in een rolstoel op pad te gaan en welke obstakels en hindernissen je dan tegenkomt. Ellen Engelbarts en Roeli Buter, bestuursleden van de regionale Zonnebloemafdeling Zuid-Achterhoek (waartoe de drie Doetinchemse Zonnebloemafdelingen behoren), hielden Boumans aan zijn woord en zo liet de burgemeester zich in de vroege ochtend van vrijdag 7 juli in een beperkingenpak hijsen en daarna in een rolstoel zakken. 

De tekst gaat verder onder de foto

Met rolstoel door de winkelstraat van Doetinchem

Met de rolstoel door de binnenstad

Samen met Zonnebloemdeelnemers Twan en Saskia en hun begeleiders (respectievelijk moeder en partner) vertrok de burgervader vanuit het stadhuis voor een twee uur durende rit door de binnenstad van Doetinchem. “Het was een mooie ervaring”, vertelt Boumans. “Ik ben maar in een heel klein stukje van de binnenstad geweest, maar in die krappe tijd heb ik al veel gehoord en gezien.” Zo vielen vanaf het begin de vele oneffenheden op. “Er was een stukje stoep dat voor mij niet te begaan was. Lopend zou het prima gaan, maar in de rolstoel word je gedwongen om op de weg te gaan rolstoelen”, aldus de burgemeester.

Ook een ijsje bestellen bij een plaatselijke ijssalon bleek moeilijker dan verwacht. De balie was zo hoog dat de medewerker Boumans helemaal over het hoofd zag. “Ik ben een vrij grote vent, dus normaal heb ik niet zoveel moeite om aandacht te krijgen, maar als je opeens ‘gedownsized’ bent tot rolstoelhoogte is dat wel anders.” Pas toen de burgemeester met een vuilnisemmerdeksel begon te zwaaien werd hij opgemerkt en kon hij zijn zwaarbevochten ijsje bestellen.

De tekst gaat verder onder de foto 

Met rolstoel door Doetinchem, bestelling doorgeven

Aangepaste toiletten en parkeerplaatsen

Soms zit de oplossing ook in kleine praktische dingen, heeft Boumans tijdens zijn rolstoelrit ervaren en gehoord. “We waren op het stadhuis even bij het rolstoeltoilet en met de beste bedoelingen doen onze schoonmakers de toiletbeugels omhoog. Ik begrijp nu dat de beugels eigenlijk altijd omlaag moeten zijn. Als niemand dat tegen de schoonmakers zegt, blijven ze dat met de beste bedoelingen zo doen.”

Twan en Saskia wezen de burgemeester ook op de bruikbaarheid van veel aangepaste parkeerplaatsen. “Het is wel fijn als je veilig aan de voorkant van de auto uit kunt stappen en dat is op veel plaatsen kennelijk niet zo. Dus het hoeven niet allemaal grootse of meeslepende oplossingen te zijn.” 

Uitgaan in een rolstoel

Toch gaat het verbeteren van de toegankelijkheid soms ook om duurdere en ingewikkeldere oplossingen. Zo geven Twan en Saskia aan dat er erg weinig rolstoeltoiletten in de Doetinchemse binnenstad zijn, zowel openbaar als bij de horeca. “Als je ’s avonds uitgaat in de stad om wat te drinken, maar je kunt niet naar het toilet. Dan kun je dus alleen gaan als je het heel goed kunt ophouden”, erkent Boumans. “Eigenlijk is dat een extra beperking.” De burgemeester ziet dan ook wel wat in de suggestie om een extra publieke toiletvoorziening in de binnenstad te realiseren. “Daar moeten we eens serieus naar kijken in welke vorm we dat kunnen gieten, maar dat lijkt me een hele mooie toegevoegde faciliteit in de binnenstad.”

De tekst gaat verder onder de foto

Tip voor andere gemeenten

Boumans is blij met het initiatief van de Zonnebloem Doetinchem om hem voor een rolstoelrit door de binnenstad uit te nodigen. Als vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) raadt de Doetinchemse burgemeester ook andere gemeenten en Zonnebloemafdelingen aan om een dergelijk initiatief op poten te zetten. “Gewoon maar eens doen. Het gesprek aangaan en dan kijken waar het toe kan leiden. Soms bereik je al heel veel met bewustzijn van wat er speelt.”